top of page
Keresés

Van gyógymód a szorongásra és a depresszióra?!


A szorongással és depresszióval kapcsolatban a  legtöbbet keresett téma a Google-ben, hogy kezelhető vagy gyógyítható-e. Akik ilyen jellegű mentális problémával küzdenek, azoknak ezek a kérdések hihetetlenül fontosak. Sokan érezhetik úgy, hogy nincs remény, hiszen jellemzően nem beszélhetünk egyetlen megbízható gyógymódról, mivel ezek a mentális állapotok annyira összetettek és egyediek, hogy esetről esetre kell kezelni őket. Jó hír; van remény!Megfelelő kezeléssel, mind a tünetek, mind az okok figyelembevételével, amelyek idáig vezettek, nagyon is lehetséges olyan stratégiát kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy megtaláljuk az egyensúlyt és kezeljük a mentális egészségünket.


Vedd át az irányítást és érezd jól magad!


Annak meghatározásakor, hogy ezek a mentális betegségek gyógyíthatók-e, fontos megjegyezni, hogy a depresszió és a szorongás valójában gyűjtőfogalmak az ezek alá tartozó állapotok széles skálájára. A depresszió különböző formái közé tartozik a major depressziós; a bipoláris; a tartós depressziós; a szezonális affektív zavar, valamint a pszichotikus típusú depresszió, mint a szülés utáni depresszió és a premenstruációs diszfóriás zavar. A szorongás típusai közé tartozik a generalizált szorongásos zavar; a pánikbetegség; a szociális szorongásos zavar és a specifikus fóbiák. 


A depresszió vagy a szorongás minden egyes típusát a sajátos tüneteknek megfelelően kell kezelni. Ezen túlmenően pedig minden egyes, e zavarok bármelyikével küzdő személyt egyedi személyiségének, élettapasztalatának, személyes körülményeinek (például élethelyzetének, szociális támogató hálózatának vagy hiányának, betegségének megértési szintjének stb.) és - amennyiben ismert - genetikai tényezőinek megfelelően kell kezelni. Ha mindezeket figyelembe vesszük, nem meglepő, hogy ezekre az állapotokra nincs mindenre kiterjedő gyógymód. 


Orvostudományi és Ájurvédikus megközelítés


Nézzük át, hogyan közelíthető meg a depresszió és a szorongás kezelése az orvostudomány és az Ájurvéda mint ősi indiai holisztikus gyógyászati rendszer szemszögéből!


Klinikai szemlélet


A nyugati orvoslásban a depresszió és a szorongás kezelésére kétféle megközelítés létezik. Az első a farmakológiai megközelítés, amely gyógyszeres terápiával kezeli vagy szünteti meg a betegség tüneteit. A második a pszichológiai megközelítés, amely gyakran pszichológus bevonásával egyéni üléseket, támogató csoportokat és/vagy önsegítő technikákat foglal magában. 


Ezt a két megközelítést gyakran kombinálják egy kezelési tervben - így előfordulhat, hogy a betegnek antidepresszánst vagy szorongásoldó gyógyszert írnak fel és terápiára utalják. 


Természetesen a depresszió vagy szorongásos zavarok tüneteivel orvoshoz forduló betegek szabadon elfogadhatják vagy elutasíthatják a javasolt kezeléseket. Néhányan döntenek úgy, hogy a teljesen önsegítő megközelítést választják, és hacsak a beteg nem jelent egyértelműen veszélyt önmagára vagy másokra, egy jó orvosnak ebben támogatnia kell a pácienst.


A hagyományos orvoslásban a depresszió és a szorongás jelenleg nem tekinthető gyógyítható betegségnek, viszont jól kezelhető, az Amerikai Pszichiátriai Társaság megjegyzi, hogy "a depresszióban szenvedők 80-90 százaléka végül jól reagál a kezelésre". A legtöbb szorongásos ember jól reagál a pszichoterápiára vagy kognitív viselkedésterápiára, akár önmagában, akár gyógyszeres kezelés mellett. 


A kezelés klinikai megközelítésével kapcsolatos tanulmányok számos érdekes eredményt tártak fel, amelyek arra utalnak, hogy a mentális zavarok egész személyre kiterjedő szemlélete értékes lehet.


Néhány példa ezek közül:


  • Az Asylum Journal című folyóiratban megjelent, rengeteg tanulmányt áttekintő értekezés megállapította például, hogy a gyógyszerek esetében nagyon erős a placebohatás. A klinikai vizsgálatok során a legtöbb ember ugyanolyan jól teljesít a placebo-gyógyszerrel, mint a valódi gyógyszerrel - átlagosan a valódi gyógyszert szedőknél 48%-kal csökkennek a tünetek, míg a placebót szedőknél 40%-kal. Ez arra utal, hogy a gyógyszerek szedésének pszichológiai hatása fontosabb lehet, mint gondolnánk, így lehet, hogy nem minden esetben van szükség magára a gyógyszerre.


  • A kognitív viselkedésterápia (CBT) és a gyógyszeres kezelés összehasonlítása azt mutatta, hogy a CBT ugyanolyan hatékony a depresszió kezelésében, mint a gyógyszeres kezelés, még súlyos esetekben is.


  • Egy 2010-es klinikai vizsgálat megállapította, hogy az étrend fontos szerepet játszik a mentális egészség javításában. A résztvevők eredményei azt mutatták, hogy a zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, sovány fehérjék és egészséges zsírok bevitelének növelése, valamint az étkezési cukor és a koffein csökkentése csökkenti a depresszió tüneteit.


  • A gyógyszeres kezelés sikerességének áttekintése megállapította, hogy a gyógyszeres kezelés abbahagyása után nagy a visszaesés kockázata. A gyógyszerek ugyanis hatékonyan tompítják vagy meg is szüntetik a tüneteket, amíg a beteg aktívan szedi őket, de amint leáll vele, a  tünetek újra megjelennek.


  • A klinikai pszichológiai vizsgálatok áttekintése azt mutatta, hogy a Mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT) 34%-kal csökkenti a kezelés utáni visszaesés esélyét. Ez ismét azt sugallja, hogy a tágabb szemlélet és a beteg gondolati és érzelmi mintáinak kezelése nagyobb esélyt jelentenek a gyógyulásra.


Mindezek a tanulmányok rávilágítanak a mentális egészség klinikai megközelítésének alapvető problémájára. Bár a CBT, a pszichodinamikus terápia és más beszélgető terápiák mélyebbre hatolnak, a mainstream orvostudomány jellemzően többnyire az elszigetelt tünetekre összpontosít. 

Amikor egy páciens megszabadul a tüneteitől, a kezelést sikeresnek tekintik - de ez gyakran azt jelenti, hogy az illető hosszabb időn keresztül gyógyszert szed. Természetesen teljesen érthető, amikor az egészségügyi szakemberek gyorsan felírnak antidepresszánsokat és szorongásoldó gyógyszereket. Gyakran nincs idejük, erőforrásuk vagy speciális szaktudásuk ahhoz, hogy a betegekkel való munka más módjait is mérlegeljék. 


A mentális egészségügyi kezelési tervek gyakran nem veszik figyelembe az egyes személyek állapotában szerepet játszó tényezők összetettségét. Az általános orvostudomány nem kezeli - összességében - a környezeti tényezőket, és nem veszi figyelembe, hogy az emberek hogyan változnak például az évszakok szerint; a hormonális ciklusok szerint (a nők és a férfiak egyaránt ciklikus hormonális változásokon mennek keresztül, bár a női ciklusok általában nyilvánvalóbbak); a szervezetükbe bevitt ételek szerint; és számtalan más elemmel, amelyek befolyásolják, hogyan érzi magát egy személy fizikailag, mentálisan és érzelmileg.


Az ájurvédikus megközelítés


A mentális betegségek - és ami döntő fontosságú, a mentális egészség - ájurvédikus megközelítése annak általános filozófiájában gyökerezik. Eszerint mindannyian alapvetően egészségesek, békések és örömteli természetűek vagyunk. 


Az Ájurvéda minden betegséget, beleértve a mentális betegséget is, inkább egyensúlyhiánynak, mint elszigetelt állapotnak tekint. Így ahelyett, hogy egyszerűen a depresszió és a szorongás tüneteit kezelné, az ájurvédikus orvoslás gyakorlói azt keresik, hogy honnan ered az egyensúlyhiány. Ez személyenként eltérő, ezért minden esetet egyénre szabottan kezelhető. 


Az ájurvédikus kezelés során a megállapított egyensúlyhiány alapján egy holisztikus terv készül  az egész ember kezelésére, hogy az visszanyerje egyensúlyát - és ennek eredményeképpen visszatérjen természetes egészségi állapotába. 

A depresszió vagy szorongás ájurvédikus kezelési terve tartalmazhat:


  • Speciálisan egyénre  szabott étrend az alkati egyensúlyhiány kezelésére; az étrend mindig figyelembe veszi a környezeti tényezőket és az évszakokat, valamint a személy egészségi állapotát.


  • Mozgásgyakorlatok, mint például a jóga, az energia átcsoportosítása és annak biztosítása érdekében, hogy a test és az elme ne legyen statikus.


  • Légzési technikák kifejezetten az energia kiegyensúlyozására és előállítására.


  • Ájurvédikus kezelések, mint például gyógynövényes gőzfürdők, gyógynövényekkel töltött olajos masszázsok, gyógynövényes tonikok és tisztító technikák, minden esetben az egyénre szabottan.


  • Az egyénnek és aktuális lelkiállapotának megfelelően, gondosan kiválasztott meditációs technikák.


Történelmi tanulmányok azt mutatják, hogy a pszichiátria és a mentális betegségek már az ősi klasszikus ájurvéda szövegekben és gyakorlatokban is kiemelt helyet foglaltak el.  Az Ájurvéda az embert az elme, a test és a lélek kombinációjának tekinti - mindhárom aspektus a másikhoz viszonyítva létezik, és az ember nem lehet egészséges és kiegyensúlyozott, ha ezekből bármelyik is nem az. Ennek okán minden kezelés során különböző gyakorlatok egész sorát alkalmazzák.


Az ájurvédikus orvoslást gyakorlók megértik, hogy egyes emberek genetikailag jobban hajlamosak a rossz mentális egészségre, mint mások, és hogy a rossz lelki egészséget mentálisan, érzékszervileg és intellektuálisan is kezelni kell. 


A nyugati orvostudomány az Ájurvédát általában a "kiegészítő gyógyászat" címszó alá sorolja, és minden bizonnyal ki is egészítheti a megszokott kezeléseket. Az Ájurvéda azonban önmagában is hatékony megoldást nyújthat a depresszió és a szorongás kezelésében. A Journal of Ayurvedic and Herbal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az általános szorongásos zavar ájurvédikus kezelése például jelentős pozitív eredményeket hozhat a betegek számára.


Inkább egyensúly, mint gyógymód


Mivel az Ájurvéda a jó egészséget minden ember természetes állapotának tekinti, a depresszió és a szorongás kezelése kevésbé szól az egyszerű gyógymód megtalálásáról. Ehelyett arról van szó, hogy visszatérjünk ahhoz az egészségi állapothoz és állandó békéhez, amely a lényegünket tekintve bennünk létezik. 


Az Ájurvéda egy erőt adó gondolkodásmód a mentális egészségi állapotról, amely az egyensúlyhiányt emeli a középpontba,  Az egyensúlytalanság mindig kiegyensúlyozható. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyensúlytalanság nem fordulhat elő újra; de szerencsére az Ájurvéda egész emberre kiterjedő eszközrendszert biztosít az egyensúly - és a jó közérzet - helyreállításához.

Ha egyensúlyhiányra utaló jeleket tapasztalsz magadon, jelentkezz be Ájurvéda szakorvosunkhoz!


83 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page