top of page
Keresés

Ünnepeljük a Föld Napját, ismerjük meg a Föld elemet az Ájurvédában

Világszerte április 22-én ünnepeljük  a Föld napját. Ezen a napon nagyobb figyelmet kapnak a környezeti kihívásokkal kapcsolatos sürgető témák, és talán jobban érezzük az azonnali cselekvés szükségességét is. Hisz a minket körülvevő természet nem leválasztható rólunk, mi magunk is a részei vagyunk, így annak állapota a miénket is tükrözi.  A természetnek hatalmas a szerepe az ájurvédikus gyógyításban is. Ismerjük meg mi a természet és az abban található öt főelemből a "föld" szerepe testünk és lelkünk gyógyításában!
A három dosha vagy bioenergia, amelyek az életfolyamatokat irányítják, és amelyek az Ájurvéda szerint egyedi fizikai és mentális felépítésünket adják, öt elemből: levegő, víz, éter, tűz és föld elemekből épül fel. Az ájurvéda célja, hogy harmonikus egyensúlyt teremtsen és tartson fenn az öt elem és az emberi egészségben betöltött szerepük között. Az ájurvédikus gyógyítás hangsúlyt fektet a természetes gyógymódok, például gyógynövények, növények és ásványi anyagok használatára a betegségek kezelésére és a test-lélek komplexum egyensúlyának és vitalitásának helyreállítására. Hangsúlyozza az egészséges táplálkozás fontosságát is, amely friss, teljes értékű, helyben termesztett, szezonális élelmiszereket tartalmaz.


Az ősi látnokok és bölcsek tudták, hogy a mikrokozmosz kapcsolatban áll a makrokozmosszal - ez az Ájurvéda, vagyis az élet tudományának alapgondolata. Például, ha kint hideg és szeles az éghajlat, az hajlamos arra, hogy növelje benned a levegő elemét, amelyet a vata dosha képvisel. Amikor az ezeken az elemeken alapuló doshák kibillennek az egyensúlyukból, az elemek tulajdonságainak ismerete ellensúlyt hozhat azáltal, hogy segít az ellentétes tulajdonságok növelésében. Vizsgáljuk meg a Föld elem egészségünkre gyakorolt hatását.


Prithvi (Föld elem)


Gondoltál már arra, hogy a tested hogyan kapcsolódik a lábad alatt lévő földhöz, amikor a szabadban sétálsz? Ha csak eszünkbe jut ez a kapcsolat az anyafölddel, máris a meditatív könnyedség állapotába kerülhetünk.

Ahogyan a fa gyökerei a földhöz rögzítik a fát, úgy segít a föld elem a testedet lehorgonyozni a jelen pillanathoz.

Az Ájurvédában a föld elem a szilárdságot és a földhöz kötöttséget képviseli, és a kapha doshához kapcsolódik. Amikor a föld elem egyensúlyban van a testben, szilárd fizikai alapot és a biztonság, stabilitás és tápláltság érzését nyújtja. Az egyensúlytalanság azonban fizikai és érzelmi nehézkességhez, lomhasághoz és kötődéshez vezethet. A föld jellegűnek tekintett élelmiszerek közé tartoznak a gyökérzöldségek, a gabonafélék, a diófélék és a magvak. Ezek az ételek - amelyekről úgy gondolják, hogy stabilizálják és földelik a testet - a domináns kapha doshával rendelkező emberek számára ajánlottak, vagy azoknak, akiknek a túlzott vata vagy pitta doshák egyensúlyozására van szükségük. Az ételeken kívül az Ájurvéda a környezetünkben is elismeri a föld elem fontosságát. Például a tiszta, rendezett és rendetlenségtől mentes tér elősegíti a stabilitást és a földelést. Az olyan jógapózok, mint a Tadasana (hegyi póz), amelyek állást igényelnek, szintén a stabilitás és a földelés elősegítésére szolgálnak. A meditáció és a légzőgyakorlatok segíthetnek az elme megnyugtatásában és a belső nyugalom érzésének megteremtésében. A meleg és földelő olajokkal, például szezám- vagy mandulaolajjal végzett masszázs szintén segíthet táplálni és kiegyensúlyozni a testben lévő föld elemet.


Kapcsolat a természettel


Emellett hangsúlyoznunk kell a természettel való kapcsolat fontosságát a gyógyulási folyamatban. A szabadban töltött idő és a természettel való kapcsolatot ugyanolyan szükséges, mint bármely más napi gyakorlat.

Ami azt illeti, az Ájurvéda szerint egészségünk az elemekkel való harmónián és egyensúlyon alapul, a természettől való elszakadás veszélyeztetheti mentális és fizikai jólétünket.11 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page