top of page
Keresés

Triphala: ájurvédikus gyógynövény a testnek és az elmének

Az egyre feszítettebb mindennapokban sokunk számára célként fogalmazódott meg, hogy megtaláljuk a fizikai és mentális jólét érzését. Az Ájurvéda, vagyis a hosszú és egészséges élet tudománya, segít összekapcsolni az elmédet, a testedet és a lelkedet, hogy örökké boldogságban és jó egészségben élj. A Triphalát már évezredek óta használják az Ájurvédában. Átfogóan segít a különböző problémák enyhítésében, annak érdekében, hogy nagyobb életegyensúlyt hozzon.

Az Ájurvéda három fő DOSHA típust különít el. A Vata általában olyasvalakit ír le, aki természeténél fogva sovány, beszédesebb és nyugtalanabb. A Pitta emberek lobbanékonyabb vérmérsékletűek és aktívabbak, valamint maximalisták. A Kapha általában a legkívánatosabb konstitúció, mert ezek az emberek nyugodtabbak, és nem stresszelnek.


Nézzük meg, hogyan segít a Triphala egyensúlyba kerülni azáltal, hogy megkönnyíti az emésztést, emellett megnyugtatja az érzelmeinket és egy egészségesebb elme felé mozdít el minket.

Használhatjuk hashajtóként


Talán hallottál már arról, hogy a Triphala kiválóan hat a belek izomtónusára vagy működésére. Azoknak, akiket folyamatosan emésztési probléma gyötör, kiváló hashajtó. Sok Ájurvédát gyakorló orvos írja fel a Triphalát székrekedésre, mivel tudják, hogy a gyógynövénynek - ellenben más hashajtó gyógyszerekkel - nincsenek függőséget okozó tünetei. A hashajtó gyógyszerek, függőséget okozhatnak, valamint rendszeres rendszeres szedésük esetén kiszippantják a szervezetből a fontos tápanyagokat.

Ezzel szemben a Triphala pont azt teszi lehetővé, hogy a bélrendszerünk több tápanyagot szívjon fel az egészségünk helyreállítása érdekében. 

Serkenti az emésztőenzimek kiválasztását a gyomorban, ami a jó emésztés kiindulópontja. Ráadásul javítja a gyomor-bél traktust, hogy az ételek emésztése teljes és biztonságos legyen.

A Triphala abban is segíthet, hogy megtisztítsd a belső szerveidet, hogy soha többé ne tapasztalj székrekedést.

Ez a gyógynövény azonban messze túlmutat az emésztés támogatásán. A dosha-kiegyenlítés elősegítésével a Triphala használatával  megtapasztalhatjuk, az ízeket és azok érzelemre gyakorolt hatását.

Az ételek ízének befolyásolása


Ha Triphalát szedsz, minden egyes alkalommal más ízt fogsz érezni, amikor fogyasztod. A teljes értékű táplálkozáshoz szükség van ugyanis, mind a hat ízre. A teljes spektrumhoz tartozik az édes, savanyú, sós, csípős, keserű vagy fanyar íz is. 

Bármilyen ízt is észlelsz, az segít abban, hogy megtudd, milyen érzelem, viselkedésmód hiányzik az étrendedből.

Mindez a test és az elme összekapcsolásával működik. Az ízek érzékelésének képessége ugyanis összefügg az érzelmeinkkel, és az ízek alapján arra is rájöhetsz, hogy milyen érzelmek hiányoznak az életedből. Az édes íz érzékelése például azt jelentheti, hogy több gondoskodó viselkedésre van szükséged.


Triphala = Három gyümölcs


A Triphala három indiai gyümölcsből származik, és a gyógynövény neve szó szerint ugyanígy fordítható.

Az amalaki alapvetően egy indiai egres, amelyet évszázadok óta természetes fiatalító ételként használnak. A haritakit "a gyógyászat királyának" nevezik, mert segít a szív és az agy gyógyításában is. A Bibhitaki egy újabb mindenre kiterjedő gyümölcs, amely segít a szervezetnek, többek között a jobb csontképzés megteremtésében.

Ha elmúltál 40, a Triphala a legjobb gyógynövény, amit most szedhetsz, hogy életed kiegyensúlyozott. virágzó és hosszú legyen. Itt az ideje, hogy kiiktasd a káros vényköteles gyógyszereket, és elkezdd élvezni a természetes, ájurvédikus gyógynövények hihetetlen előnyeit.19 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page