top of page
Keresés

Természetes méregtelenítés az Ájurvédával

Szerző: Ruchira Roy Chowdhury


Az ájurvédikus életmód sok egyéb mellett, abban is segít, hogy a természettel együttélve változz és tisztítsd a tested és az elméd. Ha nem tudod, hogy kezdj bele, Ruchira Roy Chowdhury írását neked ajánljuk."Először a jóga- és meditáció kiterjesztéseként vetettem bele magam az Ájurvédába. A vitalitás, az optimális egészség és jólét, valamint az energikusság teljes megtapasztalását kerestem. Az volt a szándékom, hogy a saját személyes vitalitásom érdekében tanulmányozzam az Ájurvéda tanításait, de mint kiderült, beleszerettem abba, hogy másokkal is megoszthassam a megszerzett tudást." - Ruchira Roy Chowdhury

Építsünk erős várat!


Az Ájurvédában a körülöttünk lévő vár nem más, mint a saját kapacitásunk. Ha ez a vár nem erős mindaz a módszer, amelyekkel az egészségünkről gondoskodunk - testmozgás, meditáció, jóga és egészséges táplálkozás - csak egy kis lökést adnak, majd azonnal vissza is áramlanak, anélkül, hogy hosszú távon hasznunk lenne belőle.

Erős belső vár nélkül mindent jól csinálhatunk, de mégis kiegyensúlyozatlanok maradhatunk. Felkelhetünk a nappal, elmehetünk sétálni, megihatjuk a citromos vizet, kapargathatjuk a nyelvünket, meditálhatunk és végezhetünk ászanákat, de amint beülünk az autónkba, akár az első sarkon felbosszanthatjuk magunkat egy apróbb forgalmi incidens miatt is. Amit az Ájurvéda által elérhetünk, az a kapacitásunk várának a megerősítése. Felerősíti a kisugárzásunkat kiszélesíti a lehetőségeinket, hogy a külső tényezők ne érinthessen meg minket olyan könnyen. Persze, mindig találkozunk majd kellemetlenségekkel, de hosszú távon nem fognak kizökkenteni minket, tönkretéve ezzel a napunk hátralévő részét.


Egyszerű elkezdeni


Az ájurvédikus életmód elsajátítása hihetetlenül egyszerű, és sok más egészségügyi rendszerrel ellentétben nem követeli meg az egyéntől a tökéletességet. Az ájurvédikus elveket és gyakorlatokat elég eleinte hetente négy napon át alkalmaznod. Nem kell lázasan és mindennap mindent csinálni; ez ugyanis hosszútávon nem fenntartható. Ha szeretnéd beépíteni a mindennapi rutinodba, csak próbálj ki néhány egyszerű gyakorlatot, amelyek valóban rezonálnak rád. Miután ezeket elsajátítottad, a későbbiekben erre építkezve folytathatod az utadat.


Az Ájurvéda alapjai


Az Ájurvéda első alapvető lépése, hogy megismerjük, melyik a mi meghatározó doshánk. Az Ájurvéda tanításai szerint a világmindenséget az 5 elem (föld, tűz, víz, levegő és éter) alkotja. Az emberi testben a doshák az 5 elem egyensúlytalanságát jelentik. Három dosha a test minden részében jelen van, azonban egy dosha egyénfüggően mindig dominánsabb. Miután tudjuk, hogy nekünk mi a domináns doshánk, elkezdhetjük az alkatunkhoz ajánlott táplálkozási szokások beépítését. Az étrendünk a pránánk, vagyis az életenergiánk alapja. A kiegyensúlyozatlanság, a betegségek, a fizikai és mentális rossz közérzet nagy része az elégtelen emésztésből ered.

 • Kezdjük napi három, a doshánknak megfelelő étkezéssel.

 • A második lépés, amit javaslok, az alvási szokások vizsgálata. Varázsold a hálószobádat szentéllyé! Ne legyen benne számítógép, tévé vagy mobiltelefon; viszont kényelmes legyen a matracod, legyen benne sötétítő függöny, amellyel kellemesen sötét szobát teremthetsz. Aludj jól, és kelj fel a napfelkeltével, így több energiád lesz egész napra.

Már azzal, hogy ezt a két alapvető dolgot beépíted a mindennapjaidba, máris gyakorolod az Ájurvédát.


Méregtelenítés szezonálisan


Az ájurvéda minden tavasszal, esős évszakban és ősszel szezonális tisztítást javasol. Télen elraktározzuk a méreganyagokat, amikor pedig melegedni kezd az idő, ezek a méreganyagok felszabadulnak. Ezért van az, hogy tavasszal oly sokan érzékenyebbek a betegségekre! A tavaszi tisztítókúra kiöblíti a felgyülemlett méreganyagokat, és megerősíti egészségünket. Nyáron felhalmozzuk a hőt, ami szintén betegségekben nyilvánulhat meg. Ezt a hőt ősszel eloszlatjuk, amiben egy őszi tisztítókúra aktívan támogathatja a szervezetet.

A gyengéd, ápoló és rendkívül hatékony tisztítókúra eredményesen távolítja el a méreganyagokat. Újraindítjuk vele az emésztő tüzünket is, amelyet a stressz és a kedvezőtlen táplálkozási szokások billentettek ki az egyensúlyából.

A tisztítás lehetőséget ad arra is, hogy revizoráljuk az ételekkel kapcsolatos berögzüléseinket, rossz szokásainkat és újakat sajátítsunk el. Egy méregtelenítő, tisztítókúra gyengéd, ápoló és tápláló az elmére, a testre és a lélekre egyaránt.

Az Agni jelentősége


Az Agni az egyik legfontosabb átalakító elv, amely az Ájurvédában is említésre kerül. Általánosságban az emésztés, az asszimiláció és a táplálék energiává alakításának életfolyamataira vonatkozik. A tápanyagok teljes felszívódásához a szervezetben és a teljes táplálkozáshoz erős Agnira van szükség. Az Agni szerepe azonban sokkal nagyobb, mint az ételek megemésztése. Az ősi szövegek szerint még a tudás és a bölcsesség megemésztéséhez is erős Agnira van szükséged.

Agnira van szükségünk a látáshoz és más érzékszervi tapasztalatokhoz, az emésztéshez, a testhőmérséklet fenntartásához, a vitalitáshoz, a ragyogó bőrhöz, a magasabb életerőhöz, a légzéshez és a test teljesebb oxigénellátásához.

De ami még ennél is fontosabb, virágzó Agnira van szükségünk ahhoz, hogy az ama, vagyis méreganyagok ne gyűljenek fel a testben. Amikor az Agni erős, az emésztés és a felszívódás a legjobb, a méreganyagok felhalmozódása minimális. Az ájurvéda szakértők szerint az ama vagy méreganyag lerakódások felhalmozódásának egyik fő oka a szervezetben a megfelelő mértékű Agni hiánya, amely a vitalitás és az általános egészség helyreállításához szükséges. A károsodott Agni többféle életmódbeli rendellenesség és a prána vagy életerő hiányának megnyilvánulásához vezethet.


Jelek, hogy itt a méregtelenítés ideje:

 • Ha emésztési problémád, székrekedésed, IBS vagy gyakori hasmenésed van..

 • Helytelenül táplálkozol, rendszertelen az alvási ciklusod és sokszor vagy fáradt.

 • Állandóan kimerültnek érzed magad, anélkül, hogy sokat dolgoznál vagy kevésbé vagy produktív.

 • Állandó a depresszió, a szorongás és a stressz az életedben.

 • Homályos a gondolkodásod, vagy életmódbeli rendellenességeket diagnosztizáltak nálad, például: cukorbetegséget, magasvérnyomást vagy pszichoszomatikus tüneteket.

Miért érdemes Ájurvédikus tisztítókúrán részt venni?


Egyszerű a válasz! Így tudod ugyanis visszahozni a testedet és elmédet a legmagasabb funkcionális állapotba, hogy helyreállítsd ezek általános egészségét és jólétét. Ha azt szeretnéd, hogy rendkívül energikusnak, fiatalosnak, produktívnak, nyugodtnak, tiszta fejűnek, reményteljesnek és pozitívnak érezd magad és úgy érzed, hogy tiszta lappal indulnál és most már készen állsz egy jobb világra, akkor szükséged van egy ájurvédikus tisztítókúrára. Ez kiegyensúlyozza a dosháidat, eltávolítja a méreganyagokat, és megszabadít a szervezetedben felgyülemlett stressztől és merevségtől.


Íme, mit tehet érted egy ájurvédikus tisztítókúra mind megelőző, mind gyógyító jelleggel:

 • visszaállítja a jólétet és a vitalitást a szervezetedben

 • kiegyensúlyozza mindhárom doshát

 • növeli a pránát, vagyis az életenergiádat

 • kiegyensúlyoz, miközben megőrzi a lelkesedésedet

 • kitisztítja az elmédet a negativitástól és a fáradtságtól

 • javítja a testsúlyodat

 • kivezeti a méreganyagokat

 • visszaállítja az elme és a test egyensúlyát

 • helyreállítja és javítja a test természetes intelligenciáját és öngyógyító képességét

 • teljes táplálékot nyújt a test, az elme és a lélek számára

 • megtanulod azokat az étrendi és életmódbeli szokásokat, amelyek a testtípusodnak megfelelnek és azokat, amelyek nem

 • megszünteti a betegségek kiváltó okait azáltal, hogy foglalkozik a testtípusodra hajlamos alapvető állapotokkal vagy egyensúly hiánnyal

Milyen gyakran kell tisztítókúrát végezni?


Ahogyan az autódnak, úgy a testednek és az elmédnek is szüksége van időnként egy "nagygenerálra", amikor finomhangolni kell a test és elme egységének ritmusát. Az Ájurvéda azt ajánlja, hogy minden évszak fordulóján végezzünk méregtelenítést, hogy felkészítsük a szervezetünket azokra a doshákhoz kapcsolódó súlyosbodásokra, amelyek által a test-elme egysége az évszakváltással felborulhat.


Mindenki számára van egy ideális tisztítókúra


Az ájurvédikus gyógyászati rendszerben az a legjobb, hogy rendkívül személyreszabott. A dosha-egyensúly jelenlegi állapotának, testtípusodnak és életmódbeli szokásaidnak szakképzett Ájurvéda orvos által végzett részletes felmérése alapján, az igényeidhez és elérhetőségeidhez igazodva, speciális tisztításokat, terápiákat és kezeléseket javasol, amelyek magukban foglalhatnak többek között különböző típusú testmasszázst, testtekercseléseket, hőterápiát, marma kezeléseket és olajfürdőket. A tisztítókúra ideje alatt egy speciális ájurvédikus étrendet is kapsz, amely segíti a kezelést. A dosháid egyensúlyhiánya alapján a szakértők konzultálnak veled a szükséges konkrét életmódbeli változtatásokról, tennivalókról és tilalmakról. Így fenntartható előnyöket szerezhetsz a kezelésből.


Panchakarma, az autentikus terápia


A Panchakarma kezelés segít megőrizni és helyreállítani az egészséged az Ájurvéda tudományából származó autentikus terápiák segítségével. Akár szeretnél megpihenni és megfiatalodni, akár holisztikus módszereket keresel a krónikus problémáid kezelésére, hatékony gyakorlatokat kínál az öngondoskodáshoz és a fizikai, mentális és érzelmi egyensúly helyreállításához.

A panchakarma az Ájurvéda által ajánlott tisztító eljárások összessége. Természetes olajokat, gyógynövény készítményeket és a dosha-típusra szabott étrendet használ, a specifikus egyensúlytalanságokat és az ama-t, vagyis méreganyagokat célozza meg.

Ez az Ájuréeda által kínált legerőteljesebb méregtelenítő kezelések közé tartozik, amely a stresszt és az ama-t a szövetek mélyéről szabadítja fel. Fizikai szinten a méregtelenítések felrázzák a stagnáló testnedveket, jobb vérkeringést eredményeznek, regenerálják az egészséges sejteket, erősítik az immunitást, és megtisztítják az emésztőrendszeredet, felpörgetik az anyagcserédet és a legjobb emésztési méregtelenítést nyújtják. Vannak olyan kezelések, amelyek kifejezetten a különböző szervi funkciók, például a bőr, a vese, a máj, az emésztés vagy a nyirokrendszer javítására szolgálnak.

A kezelés hossza páciensenként változhat, a problémák súlyosságától függően. Egy hosszabb tisztítókúra azonban segít abban, hogy a kezelés befejezése után is továbbléphess a fontos életmódbeli változtatásokkal.


További részletekért keresd fel Ájurvédikus rendelőnket!


A szerzőről:Ruchira Roy Chowdhury egykori üzleti újságíróból lett egészségügyi és wellness-író, meditációs tanár, Ájurvéda gyakorló és Art of Living önkéntes.


92 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page