top of page
Keresés

Őszi megújulás

A hőmérséklet kezd lehűlni, a levelek aranyszínűvé válnak, a természet lassan nyugovóra tér, az ősz mégis az újraébredés évszaka, ami kiválóan alkalmas egy ájurvédikus tisztítókúrára.

Egész évben, de különösen ősszel, az ájurvédikus egészség tanácsadók szerint fontos, hogy lassítsunk, támogassuk a máj természetes képességét, hogy eltávolítsa a méreganyagokat a szervezetből, és vegyük számba, milyen behatásokat engedünk az életünkbe. Ezek közé tartoznak például az ételek, amelyeket elfogyasztunk és az idő, amit az elektronika eszközeink, mint a telefon, TV, számítógép stb. előtt ülve töltünk.


A sikeres méregtelenítés módszeréről Lokesh Raturi egészségügyi szakemberrel beszélgettünk, aki egy világszerte elismert ájurvédikus orvos, tréner és pulzusdiagnosztikai szakértő; a Sri Sri Ájurvéda és az Art of Living munkatársa. Raturi a reproduktív egészség, a jóga és a meditáció szakértője, ő vezeti a Panchakarma elvonulásokat is.


"Amikor ősszel a természet ropogóssá válik, az élet elölről kezdődik." - F. Scott Fitzgerald

Lokesh úgy véli, hogy az ősz a legjobb időszak a méregtelenítésre, amivel a szervezet természetes módon képes megfiatalodni. Meglátása szerint azonban az ájurvédikus méregtelenítésre nincs egyetlen jó módszer, minden ember számára egyénileg kell összeállítani a számára legmegfelelőbb kúra elemeket, a testalkatnak, az esetleges egyensúlyhiányoknak, az életkornak és a testi erőnek megfelelően.


Az őszi ájurvédikus méregtelenítés magában foglalja az előtisztítást, a főétkezést és az utótisztítást. Az előtisztítás tartalmazza a megfelelő diétát, amely lehetővé teszi az emésztetlen méreganyagok kiürítését, majd a belső és külső hidratálást ghível vagy olajjal és testmasszázzsal.


Lokesh doktor tippjei a hatékony méregtelenítésért:
  • Kerülje az olajos, zsíros ételeket

  • Mellőzze a túlevést és a mozgásszegény életmódot

  • Lefekvés előtt igyon egy pohár melegvizet

  • Öt napig kövesse a kichadi diétát, hogy segítsen feloldani a méreganyagokat. A kichadi egy rizsből és lencséből készült étel. Közismert arról, hogy képes méregteleníteni a szervezetet és kiegyensúlyozni a doshákat.

Egy ájurvédikus tisztítókúra hihetetlenül hasznos lehet a téli időszak előtt, mert extra erőt ad a szervezetnek, hogy saját magát támogassa a hideg és sötét hónapokban.


339 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page