Sétáltál már valaha az ezerszínű árnyalatok kábulatában? A gyönyörű sárga, vörös és narancssárga lombok azt jelentik, hogy itt az őszi napéjegyenlőség, az évnek az az időszaka, amikor a nappal és az éjszaka egyenlő hosszúakká válnak. Íme néhány tipp, amely segít abban, hogy boldog, egészséges és kiegyensúlyozott maradj az évszakváltás ideje alatt is.
Az ősz megmutatja nekünk, milyen könnyű elengedni a dolgokat...
A napéjegyenlőség jelzi, hogy elérkezett az idő, hogy elbúcsúzzunk a nyártól és üdvözöljük az őszt és a telet. Az éjszakák hosszabbodnak, a nap hamarabb lemegy, és azon kapod magad, hogy több nappalra és melegre vágysz! A napéjegyenlőség egyben a szeles, hűvös és száraz évszak kezdetét is jelzi, amely arra ösztönöz, hogy tudatosan tegyünk azért, hogy az új évszak beköszöntével is megtaláljuk az egyensúlyt a mindennapjainkban.
Ez egy jó alkalom arra, hogy elkezdjük felkészíteni a testünket és az elménket az évszakváltásra és megerősítsük immunitásunkat a gyulladásos és vírusos betegségek ellen, amelyek az évnek ebben az időszakában kezdenek elterjedni.
Az Ájurvéda ősi tudománya számos lehetőséget kínál arra, hogy ebben az időszakban is gondoskodhassunk a test-lélek egyensúlyáról.
Őszi napéjegyenlőség ájurvédikus megközelítésben
Az Ájurvéda a napéjegyenlőséget: Ritusandhiként, azaz két évszak találkozásaként írja le. Ezek az átmeneti napok kritikusak - ez az idő arra szolgál, hogy a testet és az elmét felkészítsük az új évszakra azáltal, hogy “finomhangolásokat” végezzünk, hogy egészségesek, energikusak és fiatalosak maradjunk.
Az őszi napéjegyenlőség az évszak kezdete, amikor a levegő és a tér elemei kezdenek dominálni a természetben, az általuk hordozott tulajdonságokkal együtt - hideg, száraz, durva, törékeny, mozgásban lévő, gyorsan változó és átalakító.
Amikor a természetben a vata egyensúlyban van, akkor könnyedség, tisztaság, vitalitás, lelkesedés és aktivitás uralkodik. Helytelen táplálkozással és testgyakorlatokkal azonban vata egyensúlytalanságot okozhatunk.
A magas vata szint jól ellensúlyozható több melegítő étel és tea fogyasztásával, a bőr gyakoribb hidratálásával és több olajos masszázzsal.
A kibillent vata egyensúly jelei:
álmatlanság
székrekedés
szorongás
koncentrációhiány
feledékenység
hiperaktivitás
száraz és érdes bőr
kiszáradt nyálkahártya és ajkak
gyakoribb vizelés
fülfájás
hidegérzékenység
gyulladás
Igaz, hogy az aktivitás fontos, a túl sok mozgás ebben az időszakban mégsem ajánlott. Hasonlóképpen vagyunk a hőmérséklettel is. Bár a forró nyári napok után szükségünk van a hűvösebb hőmérsékletre, a túl hideg számos problémát és betegséget okozhat. Ezért a túlzott vata jelenlét kezeléséhez szükségünk van a föld, a tűz és a víz elemek egészséges kiegészítésére a napi rutinunkban.
Az őszi napéjegyenlőség meditációra és elmélkedésre hív, ahogy a természetben is, a megújulás érdekében az állatok téli álmot alszanak, a levelek lehullanak. Ez az idő az egyensúly és az életmódbeli kilengések visszaállításának ideje. Kezdjünk el lassítani és befelé fordulni fizikailag és szellemileg egyaránt!
A szezonális rutin
A ritucharya az ősi Ájurvédikus szövegekben található irányelvek széles gyűjteménye. Ezek fizikailag és lelkileg felkészítenek minket minden évszakra, és hasznos tanácsokat tartalmaznak a gyógynövények, fűszerek, gyakorlatok, tisztítások, olajok, ételek és italok típusaira vonatkozóan, amelyek segíthetnek a doshák egyensúlyba hozásában. Őszre az összetevők lehetnek olajosak, édesek, fűszeresek, sósak vagy mértékkel nehezek. Ez egy kiváló időszak arra, hogy egészséges zsírt fogyasszunk, és nehezebb olajokkal tápláljuk a szervezetünket.
Így nézzen ki egy őszi napi rutin:
Felkelés után kapard le a nyelvedet, szabadítsd meg a lepedéktől.
Végezz el egy hosszabb Abhyanga masszázst, hogy kezeld a véredben, csontjaidban és izmaidban felgyülemlő szárazságot, lehetőleg nyugtató és édes, vata-békítő olajokkal, mint a rózsafa, szantálfa, jázmin, szezám, mandula, citrom vagy narancs. Az Abhyanga napi gyakorlása az önszeretet aktusa. Táplálja a testet, meleget ad, megszabadít a méreganyagoktól, elősegíti a hosszú életet, és kiegyensúlyozza az öt elemet.
Jógázz naponta, de ügyelj arra, hogy a pózok gyengédek legyenek, mivel a sok gyors mozgású ászana vagy agresszív edzés tovább erősíti a vata doshát.
Vata-alapozó jóga sorozat
Hegyállás (tadasana)
Álló előrehajlás (Uttanasana)
Füzérpóz (Malasana)
Botpóz (Dandaszana)
Fél-halak király póz (Ardha Matsyendrasana)
Ülő előrehajlás (Pashchimottanasana)
Széles szögű ülő előrehajlás (Upavishta konasana)
Hullapóz (Savasana)
Gyakorold a nyugtató és földelő pránájámákat vagy légzéstechnikákat, mint az ujjayi vagy győzelmi légzés és a váltott orrlyukú légzés.
Vegyél egy meleg zuhanyt, mielőtt munkába indulsz!
Kövess szigorú rutint, amikor az alvási ciklusáról van szó, hogy a vata egyensúlyban maradjon. Fontos, hogy minden este ugyanabban az időben feküdj le aludni.
Korlátozd az olyan stimulánsok használatát, mint a koffein.
Foglalkozz olyan újrafókuszáló rituálékkal, mint a naplóírás, a légzés, a jóga vagy bizonyos típusú meditációk, mivel az elme hajlamos nyugtalan és kissé szétszórt lenni az évnek ebben a szakában.
Diéta
Az Ájurvédikus alapelv szerint szezonálisan kell táplálkozni. A vata kordában tartásához olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk, amelyek édesek, táplálóak és sűrűek, mint például a gyökérzöldségek, az édesburgonya, a tök, az őszibarack és a paradicsom. Az ételeknek melegnek, szaftosnak és földelőnek kell lenniük.
Ez egy jó időszak arra is, hogy kissé nehezebb szénhidrátokat fogyasszunk, mint a sült édesburgonya, a banán, avokádó és alma, melyeket akár pitékbe és szószokba is belekeverhetsz.
Néhány további tipp:
Kerüld a nyers zöldségek fogyasztását ebben az évszakban. Ehelyett párold vagy süsd meg őket!
Használj tisztított vajat (ghee) a főzéshez, ez egy jó zsír, amely táplálja és kenhetővé teszi a belső szerveket. Használhatod a zöldségek és a fűszerek párolásához vagy a levesekhez is.
Kerüld a szárító, hideg és fagyasztott ételeket, mint például a hideg gabonaféléket, kekszeket, articsókát, kelbimbót, káposztát, gombát, karfiolt és karalábét.
Az ételek legyenek édesek, savanyúak vagy sósak, kerüld a keserű, csípős vagy fanyar ízeket
A diófélék, mint a mandula, a pekándió és a mogyoró, megbékítik a vata-t, különösen, ha beáztatás után fogyasztod. Fenyőmagot, kesudiót, pisztáciát, kókuszt és brazil diót is ehetünk.
Az olyan zöldségek, mint a sárgarépa, a cukkini, az okra, a sütőtök és a póréhagyma segíthetnek a vata egyensúlyában.
Az olyan gabonafélék, mint a rizs, a búza és a zab szintén fogyaszthatók.
A rizst és a lencsét megfőzve nagyon vata-barát és gyomorkímélő ételt készíthetünk. Főzzük meg a rizst, és adjunk hozzá egy kis sót és ghít. Fogyasszuk főtt mungóbabbal és lencsével.
Az olyan melegítő fűszerek, mint a kurkuma, a fahéj, a fokhagyma, a menta, a kömény, a gyömbér, a babérlevél, a majoránna, a szerecsendió és a sáfrány ideálisak a vata megbékítésére.
A teák esetében maradjunk a görögszéna, a gyömbérgyökér, az édesgyökér, a borsmenta, a borókabogyó vagy a citromfű mellett.
A természet ritmusához való igazodás és az évszaknak megfelelő rutin egész évben a hasznodra válik. Ennek köszönhetően élvezni fogod az ősz minden csodás pillanatát!
Comments