top of page
Keresés

Öngondoskodás a fenntarthatóság jegyében

Szerző: Ruchira Roy Chowdhury


Sokszor kitartó elszántsággal követjük egzisztenciális és világi céljainkat, mint a munkahelyi eredmények, a nézettségi számok, az elnyert díjak, a gyerekek legjobb iskolákba juttatása, a pazar ajándékok vásárlás partnerünknek, az egzotikus célállomásokra való utazás. A "fák" között állva viszont elfelejtjük látni az erdőt - nem szakítunk időt magunkra, hogy tápláljuk, feltöltsük és kényeztessük testünket, elménket és lelkünket, úgy, hogy mindeközben a szabadidőnket természetesnek vesszük. Jó hír, hogy ez a tendencia lassan ugyan, de változóban van!2015 óta több mint kétszeresére nőtt az "öngondoskodásra" irányuló Google-keresések száma. Különösen azok után, amin a világjárvány éveiben keresztülmentünk, egyre többen jöttünk rá ugyanis, hogy mennyire fontos az értelmes gondoskodás testünkről és lelkünkről. Rájöttünk, hogy nem tudunk többé üres töltényekkel tüzelni és nem adhatunk abból, ami nekünk sincs.

Az öngondoskodás tehát a lelkünk akkumulátorainak feltöltéséről szól.

Ez egy olyan idő és erőfeszítés befektetés önmagunkba, amelynek legfőbb hozadéka, hogy megfiatalodjunk és új energiával töltődjünk fel, hogy hatékonyabban gondoskodhassunk magunkról, a munkánkról és a családunkról. Valójában az, hogy egy órára vagy egy napra blokkoljuk a naptárunkat, hogy "ne csináljunk semmit", ugyanúgy része az öngondoskodásnak, mint az, hogy egy kellemes, hosszú abhyanga masszázst kapjunk vagy elolvasunk egy könyvet és meditáljunk a természetben.


Öngondoskodás definíciója a WHO szerint


Az Egészségügyi Világszervezet szerint az öngondoskodás "az egyének, családok és közösségek képessége az egészség előmozdítására, a betegségek megelőzésére, az egészség megőrzésére, valamint a betegséggel és fogyatékossággal való megbirkózásra egészségügyi szolgáltató támogatásával vagy anélkül". Az öngondoskodás ebben az értelmezésben magában foglalja a megelőző egészségügyi ellátást is, beleértve többek között a rendszeres szűrővizsgálatokat: a rákszűrést, a mammográfiát és a védőoltásokat. Az öngondoskodás továbbá mindaz, amit az életben jelentkező stressz faktorok hatásának csökkentése érdekében teszünk az általános jólét érdekében. Ehhez azonban nem elég, ha csak a fizikai síkon foglalkozunk önmagunkkal.


Mi a fenntartható öngondoskodás?


Ma már az öngondoskodás fogalma kibővült a holisztikus jólét fogalmával, vagyis olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek gondoskodnak a fizikai testünkkel, elménkkel, lelkünkkel ÉS a környezetünkkel, ezért ezt fenntartható öngondoskodásnak nevezzük. Nem jó ugyanis, ha a csodás habfürdő, amit naponta használunk, végül mérgező vegyi anyagokként jutnak az óceánokba. Mindennek, amit beépítünk az öngndoskodási gyakorlatunkba ideális esetben nemcsak egy-két napig, hanem hosszú távon is az egészségünket kell, hogy szolgálja. A koffein például segíthet abban, hogy egy rövid időre energikusnak érezzük magunkat és nagyobb lendülettel végezzük a munkánkat, de ez az érzés garantált, hogy nem lesz tartós. Ehelyett az alvás minőségének javítására összpontosító öngondoskodási rutin adhat extra lendületet, anélkül, hogy a koffeinre kellene hagyatkoznunk.


Miért van szükségünk öngondoskodásra?


Az igazán hosszú munkaórák, a felhalmozódó e-mailek, az önmagunk által felállított szoros korlátok, a kiégés és a fáradtság jeleit mutató emberek számának megdöbbentő növekedéséhez vezetett, legyen szó akár a vállalati világról, akár a nagy teljesítményt igénylő szabadidős tevékenységekről, mint a fitnesz vagy a futás és kondizás. Értsük meg ezt úgy, hogy vegyük végig egy mindennapi példán keresztül, mi történik akkor, ha nem foglalkozunk a figyelmeztető jelzésekkel, vagyis az ezeket elhárító öngondoskodással. Képzeljük el, hogy az autónkban túl sokáig villogott a motorellenőrző lámpa és mi nem törődtünk vele. Egy nap emiatt az autó biztosan megadja magát és lehet, hogy a semmi közepén ragad. Hogy ezt elkerüljük, a legtöbben azonnal felkeressük a legközelebbi autószervízt. Krónikus stressz, feszültség okozta fejfájás, szívdobogás, rossz alvási ciklusok, a lelki nyugalom hiánya - ezek mind annak a jelei, hogy az ellenőrzőlámpáink bizony folyamatosan jeleznek.

A testünk és az elménk túlságosan fontosak ahhoz, hogy ne dolgozzunk azon, hogy elérjük az álmainkat, hogy boldog és teljes életet éljünk.

Ahhoz, hogy a legnagyobb harmóniában és termékenyen létezzünk, fenntartható és kifizetődő karrierünk és kapcsolataink legyenek, oda kell figyelnünk a fizikai, érzelmi, mentális és spirituális szükségleteinkre, amelyeket csak megfelelő öngondoskodással elégíthetünk ki. A táplálkozásunkra való odafigyelés, a testi higiénia, az elme stresszmentesítése, a lazítás, a minőségi pihenés biztosítása, az intellektus bevonása, és olyan dolgok végzése, amelyeket szeretünk - ezek mind-mind biztosíthatják, hogy a legjobb formánkat hozzuk az életben. Csak egészséges és boldog egyénekként remélhetjük, hogy tartósan a közösség aktív és produktív tagjai lehetünk, legyen szó akár a családi, baráti vagy munkahelyi életünkről.


Az öngondoskodás szintjei


Létezésünk minden egyes aspektusa alapján, amelyet ápolunk, az öngondoskodás jelentheti érzelmeink, testünk, elménk, értelmünk, lelkünk, emberi kapcsolataink és szakmai készségeink ápolását.


Az érzelmi öngondoskodáshoz tartozhat például egy kellemes habfürdő, a háziállatokkal való játék, a hála gyakorlása, a véletlenszerű kedvesség, mások megvigasztalása és egy romantikus randevú is.


A fizikai öngondoskodás magában foglalhatja a jó alvási rutint; a jóga, a tai chi vagy más test-elme gyakorlatok végzését; a testedzést és a táplálkozásra való odafigyelést.


A mentális öngondoskodás azt jelenti, hogy meditációval vagy elmélkedéssel, légzéssel, naplóírással és a csend gyakorlásával megtisztítjuk a fejünket (például a csendes elvonulások is a mentális jólétünk ápolásának egyik fontos eszköze). A barátok és rokonok felkeresése; a jó szomszédi viszony mind hozzájárulhat a szociális öngondoskodáshoz. Egy jó film megnézése; podcast hallgatása; egy izgalmas szépirodalmi vagy ismeretterjesztő könyv elolvasása is a szellemi képességeink ápolásának kiváló módjai.


A szellemi öngondoskodásunkhoz pedig elengedhetetlen, hogy önkénteskedjünk vagy egyéb szolgálatot végezzünk; bölcsességért és perspektíváér meghallgassunk inspiráló és önmegvalósító embereket; meditáljunk; vallásos tevékenységet végezzünk vagy időt töltsünk a természetben, hozzákapcsolódva és megpihenve benne.


Öngondoskodási ötletek


Az öngondoskodásról alkotott elképzelésünk nem lehet kizárólagos. Miközben gondoskodunk önmagunkról, testünkről, elménkről és szívünkről, jó, ha olyan tevékenységeket és rutint választunk, amelyek hosszú távon elősegítik egészségünket, jólétünket és ezekkel nem károsítják a környezetünket.

A gyakorlás során látni fogjuk, hogy amikor környezettudatos döntéseket hozunk, akkor óhatatlanul a saját jólétünket is választjuk, hiszen elválaszthatatlan részei vagyunk ennek a környezetnek, amelyben élünk és, amelyet a lehető legtovább meg akarunk védeni.

Íme tehát néhány fenntartható ötlet az öngondoskodáshoz:


1. Sétálj, sétálj, sétálj és sétálj

A séta kitisztítja a fejed, ugyanakkor csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és fitten tart! Emellett erőteljes földelő gyakorlat, mely segít kapcsolódni a környezetedhez. Séta közben integess a barátaidnak, ismerőseidnek és figyeld meg, hogyan változnak az érzelmeid. Azt fogod tapasztalni, hogy a szíved elkezd megnyílni és megerősödik benned az összetartozás érzése mindennel és mindenkivel. A séta köztudottan boldogsághormonokat szabadít fel, amelyek pozitív érzelmi állapotba helyeznek. Segíthet leadni a súlyfelesleget is, miközben felturbózza az immunrendszeredet!


2. Táncolj ki a stresszből

A leggyorsabb kiút a stresszből, ha felteszel egy számot, amit szeretsz és ritmusra mozogni kezdesz. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik zumbáznak vagy egyéb táncos edzést végeznek, amely megmozgatja a szív- és érrendszeri izmaokat, jobb hangulatról, több energiáról és a stresszoldó hormonok: a noradrenalin, a szerotonin és a dopamin felszabadulásáról számoltak be. A tánc ugyanis azonnal képes megállítani a fecsegő elmét.


3. Jógázz rendszeresen

Az ászanák vagy jógapózok időtálló eszközök a test és az elme gyógyítására, valamint a stressz okozta méreganyagok kimosására. Filozófiai szempontból pedig segít kiszélesíteni az életről és annak folyásáról alkotott látásmódodunkat. Meglátod, hogy amikor az elméd szabad és boldog, a problémák megoldhatónak, a feladatok pedig teljesíthetőnek tűnnek.

Más szóval, a jóga segít kibővíteni a képességeidet, hogy kevesebb idő alatt és stressz nélkül többet tudj elérni.
 • A jóga növeli a véráramlást a szervezetben

 • Oxigénnel telíti a testünket

 • Hormonális egyensúlyt hoz létre

 • Növeli az immunitást

 • Erősebbé teszi a szervezetet, hogy hatékonyabban tudjon reagálni a mentális betegségekre

 • Az egészségesebb test pozitív és mélyreható módon hat az elmére.

 • Erősebbé teszi az elmét, fokozza a pránát vagy életerőt, ami a pozitív gondolkodásmód alapja.


4. Testmasszázs / Abhyanga

A gyógynövény olajokkal végzett masszázs népszerű relaxációs terápia. Fokozza a vérkeringést a testben, és megszabadítja azt az ama-tól, vagyis méreganyagoktól, amelyek hajlamosak felhalmozódni helytelen életmódunk és táplálkozásunk vagy dosha egyensúlytalanságaink következtében, lassítva az anyagcserét, mely a jövőben betegségek okozóivá válhat.

Az abhyanga masszázs során speciális pontok vagy energiaközpontok aktiválódnak, aminek köszönhetően oldódik a stressz és felszabadul a stagnáló prána, valamint teljesen ellazul az elme.

A masszázshoz használt olajok természetesek és környezetbarátok. Ezeket általában olyan központokban készítik, amelyek szem előtt tartják az Ájurvéda alapelveit, így nem használnak műanyag - vagy olyan csomagolást, amely szennyezheti a környezetet. Az Ájurvéda tudománya ugyanis mélyen kapcsolódik a fenntarthatósághoz - nem kezeli az egyént különállónak a környezettől, amelyben működik -, így azt vallja, hogy minden olyan gyakorlat, amely nem támogatja a bolygó hosszú távú egészségét, nem lehet jó az egyénnek sem.


5. Gondoskodjon a hajról és a bőrről természetes módon

Ha a bőrödnek és a hajadnak kiválóan ápoló, szerető gondoskodást vagyis TLC-t (Tender Loving Care) szeretnél adni, a konyhádban elérhető természetes összetevők felhasználásával egyszerűen és környezetbarát módon teheted meg. Elvégre senki sem szeretné, ha a kereskedelmi bőrápoló és hajápoló termékekben található rákkeltő vagy endokrin rendszert károsító anyagok a testünkbe vagy az óceánokba kerülnének.

Az olyan dolgok, mint a papaya, a narancs és a narancshéj, a paradicsom, a banán, a méz, a burgonya, a bazsalikom, a kurkuma, az avokádóolaj, a mandulaolaj, a szezámolaj, a cédrusfa vagy más illóolajok könnyen elérhetőek számunkra.

Néhány bőrápolási tipp, amit használhatsz:


 • A paradicsomot használhatjuk a bőr pórusainak csökkentésére és a mitesszerek eltávolítására. Ehhez egyszerűen keverjük össze a paradicsomlevet citromlével, és egyenletesen vigyük fel az egész arcunkra, 5 perc után mossuk le langyos vízzel.

 • A méz és a tej csodákra képes a pigmentfoltok csökkentésében és a bőrtónus kiegyenlítésében, miközben hidratálja a bőrt.

 • A kurkuma gazdag forrása az antioxidánsoknak, antiszeptikus hatású és bőrvilágosító tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumapaszta alkalmazása segíthet a foltok eltüntetésében. Összekeverheti túróval és citrommal a ragyogóbb, tisztább bőrért.

 • A nyers burgonya szintén többféle, bőrre gyakorolt jótékony hatással bír, beleértve a bőr tónusának világosítását is. Gyakran használják szem alatti táskák és sötét karikák kezelésére is.


Hajápoló tippek:


 • Használj hagymalevet a fejbőr tisztítására. A hagymalé ként tartalmaz, amely támogatja a haj volumenét, csökkenti a töredezést és elősegíti annak növekedését. A hagymalé antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

 • Használhat olyan összetevőt is, mint a zöldtea, amelyről ismert, hogy olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek táplálják a hajhagymákat, csökkentik a hajhullást és meggátolják a haj elvékonyodását.

 • Az olívaolaj egy másik titkos varázsital a konyhaszekrényedben. Nyugtató hatású, puhává és erőssé teszi a hajat, és kiváló a felszívódása. A benne lévő zsírsavak segítenek megvédeni a hajat a napsugárzás okozta öregedéstől és őszüléstől. Egy evőkanál olívaolajat összekeverhetsz egy pépesített banánnal, és addig turmixolhatod, amíg csomómentes nem lesz. Vidd fel a hajmaszkot, és hagyd hatni 10-15 percig. Mosd le, és látni fogod, hogy a hajad újra egészségesen ragyog!


6. Naplóírás

Öntsd ki ítélkezés nélkül a gondolataidat a jegyzetfüzeted lapjaira! A naplóírás segít megtisztítani az elmédet és a szívedet, könnyebben kijelölheted vele a prioritásokat vagy felszabadíthatod a kreatív potenciáljaidat. Amikor leülsz naplót írni, hagyd, hogy a gondolatok szabadon áramoljanak. Nincs jó vagy rossz naplóírás. Ha őszintén csinálod, segít elgondolkodni a napodon; a dolgokon, amiket jobban is csinálhattál volna; az álmaidon vagy a félelmeiden; valamint a rövid és hosszú távú céljaidon. Nincsenek meghatározott szabályok arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön a naplódba. Lehet szokáskövető, de lehet jól használható firkanaplód is. Lehet a versek őrzője vagy az emlékek naplója, vagy lehet az egyszerű módja annak is, hogy beszélgess magaddal.


7. Olvasás

Az olvasás öröme végtelen! Nemcsak az introvertáltak Paradicsoma, hanem remek módja annak is, hogy elveszítsük állandóan rágódó egónkat a mondatokba szórt szavak varázslatában, amelyek egy másik világba repítenek, ahol minden jó. Ellazítja az elmédet (hacsak nem egy csavaros krimit olvasol), felturbózza a fantáziádat és jóra nevel. Egészségügyi szempontból segít jobban aludni, elősegíti az empátiát, enyhíti a depressziós tüneteket, csökkenti a vérnyomást és a szívritmust, küzd a kognitív hanyatlás ellen és megszünteti a stresszt! Az olvasás továbbá remek összekovácsoló téma lehet a barátaiddal, a partnereddel vagy a munkatársaiddal.


8. Élethosszig tartó tanulás

Érdekel a kódolás vagy a weboldal készítés? Szereted az építészetet? Szeretnél megtanulni egy új nyelvet? Vegyél részt egy tanfolyamon az Udemy-n vagy más ingyenes tanulási platformokon, hogy fejleszd meglévő készségeidet, vagy tanulj valami teljesen újat.

A tanulást azért soroljuk az öngondoskodáshoz, mert segít abban, hogy a legjobb verzióddá válj.

A lényeg, hogy mindez szórakoztató tevékenység legyen és ne a napi stresszt növelje. Tanulmányok szerint a tanulás segíthet az önbecsülésed növelésében és a stresszkezelő képességed kibővítésében. Nem kell, hogy az, amit tanulni szeretnél feltétlenül kapcsolódjon a szakmádhoz. Egyszerűen megtanulhatsz egy idegen nyelvet a Duolingón, csak úgy szórakozásból vagy fejlesztheted a konyhai készségeidet egy főzőtanfolyammal. Ezek a gyakorlatok lekötik az agysejtjeidet, és kihívást jelentenek a kognitív funkcióidnak. Az új dolgok megtanulása beindítja az agy jutalomközpontját, és csökkenti a stresszhormonok, például a kortizol felszabadulását.


9. Tartsd rendben a környezeted!

Azt mondják, hogy az ember környezete hatással lehet az elme terére. Marie Kondo már sok mindent elmondott és leírt a lakótér és a hálószobák lomtalanításának előnyeiről, felismerve azt, hogy a fizikai tér rendezettsége a boldogság és az elégedettség érzését keltheti és tisztaságot hozhat az elménkbe. Azt is mondják, hogy a rend pozitív energiával tölti fel a teret, amelyben tartózkodunk. A felesleges dolgok eltüntetése a minimalizmus fontos leckéje is lehet, amire a bolygó túléléséhez igen nagy szükségünk van. A lomtalanítás kreatív kihívása lehet, hogy átgondoljuk, hogyan tudjuk újrahasznosítani és újrahasználni a mérgező és biológiailag nem lebomló anyagokat a kidobása helyett. Lehet belőle művészeti alkotást készíteni vagy esetleg ezek felhasználhatók építési célokra? Azt is megnézhetjük, hogy a tárgyak eladományozhatók vagy megoszthatók-e másokkal. Aki szeretne a témában elmélyülni, annak már számos segédanyag elérhető a neten. Rachel Jones, a Nourishing Minimalism munkatársa például a minimalista életmód örömeinek miértjeit és hogyanjait ismerteti meg velünk, de még sok más YouTuber is hasznos információkkal segít abban, hogy elég útmutatást kapjunk.


10. Pránajáma és egyéb légzőgyakorlatok

A légzés gyógyító, energizáló, tápláló és tisztító hatású.

A pránajáma, a légzés irányításának folyamata az energia becsatornázása érdekében kiváló öngondoskodási eszköz.

Pozitív hatása:

 • Feszültségmentesíti a testet és az elmét

 • Növeli az energiaáramlását

 • Fokozza a fókuszt

 • Felszabadítja a negatív érzelmeket

 • Elmélyíti a meditációs gyakorlatokat

Néhány perc pránajáma vagy a Sudarshan Krya gyakorlat javíthatja az életminőséget és újra harmóniába kerülhetünk önmagunkkal


11. Meditáció

A meditációt bárhol gyakorolhatjuk otthonunkban vagy a szabadban egyaránt. A napi néhány perces meditáció hatalmas belső erőt, gondolati tisztaságot adhat nekünk és általa új lendületet kaphatunk, hogy nekivágjunk a feladatainknak. Ez egy kihagyhatatlan gyakorlat ahhoz, hogy kiürítsük elménk szemetesét a stressztől, a szorongástól és a haszontalan gondolatoktól: az aggodalomtól, a megbánástól vagy az elégtelenségtől keletkező mentális hulladéktól.

Nagyon fontos, hogy mindennap kitisztítsuk az elménket és tiszta lappal kezdjünk! A meditációval ugyanis képessé és energikussá tehetjük magunkat arra, hogy korlátozott időnkből többet hozzunk ki.

A meditáció javítja a jelen pillanatban való tudatosságunkat is, ami fókuszáltabb és jobb minőségű munkát eredményez.


12. Minőségi alvás

Az alvás alapvető fontosságú elem minden öngondoskodási rutinban, ami megéri a nagyobb odafigyelést. Csinálhatsz minden mást jól: étkezhetsz rendesen, meditálhatsz kétszer, futhatsz, önkéntes munkát végezhetsz vagy naplót írhatsz; de ha az alvási ciklusod nincs rendben, az meg fog látszani az életed minőségén. Csökkenti az energiaszintedet, akadályozza a munkádat, befolyásolja a hangulatodat.

A szervezetünknek meghatározott számú órányi megszakítás nélküli alvásra van szüksége az általános egészséghez, a minket érő napi terhelések leküzdéséhez.

A krónikus alváshiány számos életmódbeli betegséghez vezethet, beleértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a szívelégtelenséget és más szívproblémákat. Erős kapcsolat van az elegendő alvás hiánya és a kortizol nevű stresszhormon felszabadulása között is.

Hogy jobban aludj:

 • kelj mindennap ugyanabban az időben, még a hétvégéken is. Ez megtanítja az elmédet arra, hogy megadott időkeretben pihenjen

 • Az olyan relaxációs tevékenységek, mint a melegfürdő, az olvasás vagy a lágy zene hallgatása szintén segíthetnek a jobb elalvásban

 • Alváshoz sötétítsd be teljesen a szobát

 • Egy órával a lefekvés előtt pedig tedd le az összes elektronikus eszközt!


Ha a fentieket sikeresen és fenntarthatóan alkalmazod, az öngondoskodásod nemcsak a te életedben fog pozitív változást hozni, hanem a környezetedben is!


25 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page