top of page
Keresés

Olajos öblögetés a szép mosolyért és az egészséges szájhigiéniáért

Minden, amit a gandusháról tudni kell


A gandusha, vagyis olajos szájöblögetés hasonló a mélyebb és hosszabb szájöblítéshez. A gyógynövényes olajjal történő öblögetés azonban sokkal többet ad mint friss leheletet és fényes fogakat, megszabadít a káros szájüregi baktériumoktól is.


A gandusha pozitív hatásai


  • Megszabadít a káros szájüregi baktériumoktól

A szájüregünk fontos belépési pont a kórokozók és baktériumok számára. Idővel ezek a baktériumok a fogak felett egy lepedéknek nevezett biofilmet képeznek. Ezek a lepedéklerakódások súlyosabb fogászati problémákhoz, például fogszuvasodáshoz, fogínygyulladáshoz vezethetnek. Egy vizsgálatban 20 gyermek naponta 10 percig fele arányban végzett hagyományos szájöblítést, fele arányban pedig szezámolajos öblítést. Egy héten belül mindkét gyakorlat esetében csökkent a káros baktériumok száma a foglepedékben és a nyálban, de az olajos öblítést végzőknél nagyobb százalékban. Kimutatták azt is, hogy ez a módszer csökkenti az “ínyindex” pontszámot (az “ínyindex” pontszám egy adott szájüreg gyulladásának skáláját méri 0-tól 3-ig, ahol a nulla normális, a 3 pedig erősen gyulladt ínyt jelenti).

  • Küzd a rossz lehelet ellen

Senki sem szeretné, ha a szája kellemetlen szagú lenne. Kutatások azonban azt mutatják, hogy a lakosság közel 50%-át érinti a rossz lehelet problémája, amelyet leginkább fertőzések, ínyproblémák, lepedék lerakódások, nem megfelelő szájhigiénia és gyulladások okoznak. Tanulmányok szerint a szezámolajjal történő öblögetés ugyanolyan hatékony a rossz lehelet elleni küzdelemben, mint az olyan fertőtlenítő hatású szájvízek, amelyek klórhexidint tartalmaznak. Ráadásul az olajos szájöblögetésnek nincsenek mellékhatásai, mint például az allergia vagy a nyálkahártya terhelése.

  • Véd a fogszuvasodás ellen

A rossz szájhigiénia, a cukros étrend, a baktériumok felhalmozódása, valamint az azokból és az ételmaradékokból álló lepedék mind fogszuvasodáshoz vezethetnek. Az olajos öblögetés megelőzi ezt az eszkalációt azáltal, hogy megszünteti a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását - mindezt úgy, hogy közben segíti a szájhigiéniai fenntartását. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kókuszolajjal végzett olajos öblögetés erős antibakteriális hatással bír az olyan baktérium törzsekkel szemben, amelyek leginkább felelősek a fogszuvasodás kialakulásáért. A 40 napos kísérlet végére a teljes mikrobaszám 20%-kal csökkent, ami által a résztvevők fogszuvasodásra való fogékonysága is jelentősen csökkent.

  • Olajos öblögetés a méregtelenítésért

A toxinok vagy a nyálkás anyag formájában lévő ama (súlyos betegségeket okozó testi méreg) idővel hajlamosak felhalmozódni a szervezetben, köszönhetően az életmódbeli tényezőknek, a testalkatunknak, kedvezőtlen táplálkozásnak, a stressznek és a környezeti szennyezőanyagoknak való kitettségnek. Ha nem foglalkozunk ezekkel, akkor ezek a méreganyagok a dosha egyensúlytalanságok és betegségek károsabb formáivá válhatnak. Ezek a toxinok az anyagcserét is jelentősen lelassítják, ezért az Ájurvéda időről-időre méregtelenítést és tisztításokat ajánl, hogy megszabaduljunk az ama-tól. Az olajos öblögetés egy egyszerű és hatékony szájon át történő méregtelenítő gyakorlat. A gyógynövényekkel átitatott olaj forgatása a szánkban eltávolítja mind a baktériumokat, mind a gyakran ott felbukkanó felhalmozódott ama-t. Az Ájurvéda szerint a szájban lévő olaj aktiválja a nyál felszabadulását, amely képes összegyűjteni a kémiai, biológiai és környezeti toxinokat. Amikor kiköpjük az olajat, eltávolítjuk ezeket az asszimilált méreganyagokat a szervezetből.


Melyek a legjobb olajok az öblögetéshez?

Népszerű választás a kókuszolaj, a szezámolaj vagy a napraforgóolaj. Bármelyik olajat is választjuk, ügyeljünk arra, hogy mindennap ugyanazt az olajat használjuk.


Kókuszolaj

A szakértők a hidegen sajtolt szűz kókuszolajat ajánlják a legjobb eredmény eléréséhez. Ez laurinsavat tartalmaz, amely antimikrobiális hatású, és a nyálban lévő lúgos anyaggal keveredve szappanszerű textúrát képez, amely segít a hatékonyabb tisztításban. A kókuszolajjal végzett olajos öblögetésről ismert, hogy csökkenti a lepedékképződést és a fogínygyulladást. A kókuszolajat szezám- vagy napraforgóolajjal is keverheti a teljesebb előnyök érdekében, mivel a kókuszolaj történetesen kiváló hordozóolaj.


Olívaolaj

Az olajsavat tartalmazó olívaolajat is használják egyesek antimikrobiális tulajdonságai miatt. Emellett tele van fontos E- és K-vitaminnal, amelyek segítenek a gyulladások csökkentésében és az oxidatív stressz elleni küzdelemben.


Szezámolaj


A szezámolaj tartalmaz egy klórózsámon nevű vegyületet, amely gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, így kedvező olajválasztás az öblögetéshez. Ez egy nagyszerű méregtelenítő szer is.


A mandulaolajat is használják ínygyulladás-gyógyító hatásai miatt.

Mind a szezámolaj, mind a kókuszolaj az ínygyulladás súlyosságának csökkenéséhez járul hozzá.

Amit szem előtt kell tartani

Vedd figyelembe, hogy az olajos öblögetés a rendszeres szájhigiéniai rutin mellett megelőző gyakorlat és nem helyettesíti a fogmosást, valamint a fogselyem használatát.

Azoknak, akiknek súlyos fogszuvasodása van, az olajos öblögetés nem orvosolja a kialakult problémát. Ha már súlyos fog- vagy fogíny problémád van, keresd fel a lehető leghamarabb fogorvosodat!


Segít az olajos öblögetés a fogkő eltávolításában?

Közvetve igen. Az olajos öblögetés eltávolíthatja a baktériumokat és az ételmaradékokat, amelyek a lepedék képződéshez vezetnek. Mivel a felhalmozódott lepedék fogkővé keményedik, ezért ha annak mértékét csökkentjük, a fogkő sem alakul ki.

Hogyan végezzük az olajos öblögetést?

  • a Dincharya vagy ideális napi rutin részeként, az ájurvédikus elveknek megfelelően az olajos öblögetést reggel, éhgyomorra végezzük

  • használhatsz 1 evőkanál, kókuszolajjal vagy szezámolajjal átitatott Triphalát vagy édesköménymagpot is a hatékonyság növelésének érdekében

  • az olajat 15-20 percig erőteljesen forgasd körbe a szádban. Ez kezdetben hosszú időnek tűnhet, de elég sokáig kell csinálnod ahhoz, hogy teljesen megszabadulj a baktériumoktól, és az olajjal való öblögetés hossza befolyásolja annak viszkozitását is, mivel az idővel fehér és habos lesz, így könnyebben kiköphető. Lassan csináld és lélegezz normálisan az orrodon keresztül, minél tovább tud az olaj a szádban maradni, annál jobb. Öt év feletti gyermekek öt percig végezhetik az olajos öblögetést, szülői felügyelet mellett

  • köpd ki az olajat, ne nyeld le, ugyanis olyan méreganyagokat és baktériumokat tartalmaz, amelyek jobb, ha nem kerülnek vissza a szervezetbe

  • utána alaposan öblítsd ki a szádat, hogy ne maradjon benne olaj.

  • ezt követően moss fogat és használj fogselymet is

Létezik egy mítosz, miszerint az olajos öblögetés meglazítja a fogtöméseket vagy koronákat, ez azonban nem igaz, hacsak nem gyengültek már meg.


Az olajos öblögetés nagyszerű kiegészítő gyakorlata a szájhigiéniának és annak javításának - próbáld ki!

101 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page