top of page
Keresés
szantomonika

Októberi receptünk: cukkini-hajó

Szerző :Diana Bellofatto


Igaz már beléptünk az őszi időszakba, októberben azért még bőven van rá lehetőség, hogy egyes fűszernövényeket és zöldségeket frissen beszerezzünk. Ilyen például a cukkini, mely egy sokoldalú, tápanyagokban és rostokban gazdag zöldség. Most megosztjuk veled kedvenc “cukkinihajó” receptünket, mellyel még ősszel is vitalizálhatod a testedet.


Étel, mint gyógyszer

Ha az ételre, mint gyógyszerre tekintünk, a cukkiniről elmondható, hogy gyógyhatását a nagyon magas tápértéke és a kiváló vízhajtó képessége adja.

Vegyük figyelembe azonban, hogy egy természetes anyag, például egy zöldség vagy egy gyógynövény, amely vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, csak arra szolgál, hogy kivonja a vizet a szervezetből onnan, ahonnan azt ki kell vonni, szemben egy vényköteles, speciális vízhajtó gyógyszerrel, amely fokozza a só- és vizeletürítést, valamint csökkenti a keringő vér mennyiségét és ezzel a vérnyomást is. A vényköteles vízhajtó gyógyszereknek tehát pont az a legnagyobb hátránya, hogy megkülönböztetés nélkül vonják ki a szervezetből a vizet, így akinek orvosilag nincs rá szüksége, az inkább fogyasszon vízhajtó növényeket.

A vata vagy pitta alkatúak bátran fogyaszthatnak cukkinit. Azonban, ha te inkább a kapha egyensúlytalanságra vagy hajlamos, vedd figyelembe, hogy a cukkini vizes tulajdonságú és növelheti a kaphát.

CUKKINI CSÓNAKOK recept


4 személy részére


Hozzávalók

2 nagy cukkini, hosszában félbevágva

1/2 csésze apróra vágott paradicsom

1/2 csésze apróra vágott édeskömény

1/2 csésze apróra vágott mogyoróhagyma

1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma*

1 evőkanál apróra vágott bazsalikom*

1 evőkanál apróra vágott oregánó*

1,5-2 evőkanál ghí

1 evőkanál élesztő

Ghí a tepsi kivajazásához

Rózsaszín, Himalája só és fekete bors ízlés szerint


*Helyettesítheti mindegyik fűszernövényt 2 teáskanálnyi szárított formában, ha nem talál friss metélőhagymát, bazsalikomot vagy oregánót.


Elkészítés

  • melegítsük elő a sütőt 200 fokra

  • enyhén vajazzunk ki egy nagy tepsit vagy tűzálló tálat

  • vájjuk ki a cukkini közepét úgy, hogy elég vastag maradjon a töltelékhez

  • a kivájt cukkinihúst aprítsuk fel, és tegyük félre

  • fektesse a cukkinicsónakokat az előkészített tálba vagy tepsibe

  • egy serpenyőben melegítsük fel a ghít, adjuk hozzá a mogyoróhagymát és az édesköményt, és közepes lángon, időnként megkeverve főzzük puhára és áttetszőre

  • adjuk hozzá a cukkinit, a mogyoróhagymát, az édesköményt, és főzzük addig, amíg megpuhul

  • vegyük le a hőfokot, és adjuk hozzá a többi hozzávalót a só és a bors kivételével.

  • osszuk a keveréket négy egyenlő részre, és tegyük bele a kivájt cukkini-"csónakokba".

  • sózzuk, borsozzuk

  • süssük 15-20 percig, vagy amíg a cukkini-csónakok megpuhulnak


ADJON HÁLÁT AZ ÉTELÉRT ÉS ÉLVEZETTEL FOGYASZD EL!


A szerzőről:

Diana Bellofatto, több mint 20 éve foglalkozik jógával és Ájurvédával. Ő a Quantum Transformation - egy 6 hónapos online jóga és Ájurvéda program - megalkotója, amely segít az embereknek, hogy kivitelezhető módon vegyék kezükbe egészségük irányítását.


31 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page