Ha a tudatos étkezés híve vagy, ezeknek a recepteknek nem fogsz tudni ellenállni!)
Köleskása mandulával és mazsolával
hogy energikusan kezd a napot
Főzési idő : 30 perc
2-3 fő részére
Hozzávalók:
1 csésze rókafarkú köles
4 csésze tej
1 evőkanál kis méretű mazsola (vagy ízlés szerint)
1 evőkanál kókuszreszelék
15 apróra vágott mandula szem
1 teáskanál fahéjpor
ízlés szerint datolyaszirup az édesítéshez
Előkészítés
főzés előtt egy órával áztassuk be a kölest forró vízbe (másnapi reggelihez akár egész éjszakára is beáztathatjuk).
a mazsolát és a mandulát szintén áztasd be forró vízbe egy órával főzés előtt vagy egész éjszakára
Elkészítés
Öntsük a tejet egy tapadásmentes fazékba és forraljuk fel, majd adjuk hozzá a leöblített és kiáztatott kölesszemeket
Amint a tej a köleskásával együtt forrni kezd, csökkentsd a hőfokot és főzd tovább lassú tűzön kb. 15-20 percig, amíg a tej nagyrésze fel nem szívódik
Add hozzá a mazsolát, az apróra vágott mandulát, a fahéjat és a kókuszreszeléket, majd főzd tovább még 2 percig
Tálaláskor ízlés szerint datolya szirupot is adhatsz hozzá!
Köles khichdi
a tartalmas vacsora
Főzési idő : 45 perc ( 20-25 perc gyorsfőzőben)
4-6 fő részére
Hozzávalók
1 csésze köles (rókafarok vagy kodo)
1 csésze sárga lencse
2,5 csésze víz
1 csésze vegyes zöldség ( sárgarépa, borsó, brokkoli)
1 közepes méretű apróra vágott hagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér
½ teáskanál kömény
2 evőkanál ghí ( tisztított vaj)
só ízlés szerint
Előkészítés
Áztassuk a kölest és a lencsét 1 órára vagy lehetőleg egy éjszakára forró vízbe. Az áztatás csökkenti a főzési időt.
Elkészítés
Öblítsd le a beáztatott kölest és lencsét.
Tedd egy lábasba, vagy gyorsfőzőbe és adj hozzá 2 evőkanál ghít
Add hozzá a köményt és hagyd addig pirulni, amíg meg nem puhul.
Add hozzá az apróra vágott hagymát és párold egy percig, majd add hozzá a reszelt gyömbért és ismét párold 30 másodpercig.
Ezután add hozzá az összes zöldséget, és párold össze még egy percig.
Végül add hozzá a megmosott kölesszemeket és a sárgalencsét, valamint a vizet.
Hagyd főni 20-30 percig, vagy gyorsfőzőben 5-7 percig.
Megjegyzés: a khichri állaga a víz mennyiségével egyéni ízlés szerint módosítható.
Ez az ízletes köles khichdi tálalható mentaszósszal, savanyúsággal vagy önmagában is.
Kölesből készült Ragi palacsinta
Elkészítési és főzési idő : 30 perc
2 fő részére
Hozzávalók
1 csésze kölesliszt ( ragi vagy barna köles)
¾ csésze joghurt
½ teáskanál köménypor
Só ízlés szerint
1-2 kanál ghí a palacsinta sütéséhez
Megjegyzés: a palacsintatészta egyéni ízlés szerint testre szabható. Joghurt helyett burgonyapürét vagy panírsajtot adhatunk hozzá. Ízlés szerint apróra vágott hagymát gyömbért és koriandert is belekeverhetünk.
+TIPP: Hogyan készítsünk panírsajtot?
1 l tejet forraljunk fel, majd vegyük le a lángot, és adjunk hozzá 6 teáskanál citromlevet. Lassan kevergessük addig, amíg túrószerűvé válik. Ha a leve átlátszó, vegyük le a tűzről, és hagyjuk 10 percig pihenni. Majd szűrjük át egy vékony vásznon, 10 másodpercig tegyük langyos víz alá, majd nyomkodjuk ki, tegyük egy szűrőbe, és súllyal nyomjuk le kb. 45-90 percig. Ezután tegyük át egy tányérra, fedjük le, és tegyük hűtőbe.
Elkészítés
Keverjük össze a köleslisztet , a joghurtot, a köményport és a sót egy tálban, és készítsünk sűrű tésztát
Melegítsük fel a vastag aljú serpenyőt magas hőfokra és tegyünk rá egy kevés ghít
Egy merőkanál tésztát oszlass el egyenletesen a serpenyőben
Vedd lejjebb a hőfokot, süsd mindkét oldalát aranybarnára és ropogósra.
Ezek a palacsinták ízletesek mentaszósszal, vagy párosíthatók mangó chutney-val vagy savanyúsággal is.
Kölesből készült fahéjas sütemény datolyával és mandulával
(hozzáadott cukor nélkül - gluténmentes)
Sütési idő : 35 perc
4-6 fő részére
Hozzávalók
1 csésze kölesliszt ( bármilyen típusú köles)
1 csésze puha datolya (magmentes)
1 csésze tej (vagy növényi alapú tej)
½ csésze vajghí (vagy olívaolaj)
1 teáskanál fahéjpor
10 mandula apróra vágva (vagy mandulapehely)
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés
Mixerben készítsünk pürét a datolyából a tejjel és a vajzsírral vagy ghível
A pürét keverje össze egy tálban a kölesliszttel, valamint a sütőporral, szódabikarbónával és fahéjporral
Az összes további hozzávalót jól keverje össze, hogy sima tészta állagú legyen. (A porállagú összetevőket szitán átszűrhetjük, hogy elkerüljük a csomósodást.)
Egy tepsit vajazzunk ki vagy tegyünk bele sütőpapírt. Öntsük bele a tészta masszát, a tetejére szórjunk apróra vágott mandulát
Süsse 35 percig, és kész is a finom cukormentes, gluténmentes kölesfahéjas sütemény datolyával és mandulával.
Ezt a süteményt tálalhatjuk magában, vagy leöntve vaníliaszósszal a gazdagabb ízvilág érdekében.
Ezeket a recepteket Vaidya Niranjana készítette a Sri Sri Tattva Eu részére.
Jó egészséget és étvágyat kívánunk!
Comments