top of page
Keresés

Méregtelenítő és könnyű köles receptek

Ha a tudatos étkezés híve vagy, ezeknek a recepteknek nem fogsz tudni ellenállni!)



Köleskása mandulával és mazsolával

hogy energikusan kezd a napot


Főzési idő : 30 perc

2-3 fő részére


Hozzávalók:

  • 1 csésze rókafarkú köles

  • 4 csésze tej

  • 1 evőkanál kis méretű mazsola (vagy ízlés szerint)

  • 1 evőkanál kókuszreszelék

  • 15 apróra vágott mandula szem

  • 1 teáskanál fahéjpor

  • ízlés szerint datolyaszirup az édesítéshez


Előkészítés

  • főzés előtt egy órával áztassuk be a kölest forró vízbe (másnapi reggelihez akár egész éjszakára is beáztathatjuk).

  • a mazsolát és a mandulát szintén áztasd be forró vízbe egy órával főzés előtt vagy egész éjszakára


Elkészítés

  • Öntsük a tejet egy tapadásmentes fazékba és forraljuk fel, majd adjuk hozzá a leöblített és kiáztatott kölesszemeket

  • Amint a tej a köleskásával együtt forrni kezd, csökkentsd a hőfokot és főzd tovább lassú tűzön kb. 15-20 percig, amíg a tej nagyrésze fel nem szívódik

  • Add hozzá a mazsolát, az apróra vágott mandulát, a fahéjat és a kókuszreszeléket, majd főzd tovább még 2 percig

Tálaláskor ízlés szerint datolya szirupot is adhatsz hozzá!



Köles khichdi

a tartalmas vacsora


Főzési idő : 45 perc ( 20-25 perc gyorsfőzőben)

4-6 fő részére


Hozzávalók

  • 1 csésze köles (rókafarok vagy kodo)

  • 1 csésze sárga lencse

  • 2,5 csésze víz

  • 1 csésze vegyes zöldség ( sárgarépa, borsó, brokkoli)

  • 1 közepes méretű apróra vágott hagyma

  • 1 teáskanál reszelt gyömbér

  • ½ teáskanál kömény

  • 2 evőkanál ghí ( tisztított vaj)

  • só ízlés szerint

Előkészítés

  • Áztassuk a kölest és a lencsét 1 órára vagy lehetőleg egy éjszakára forró vízbe. Az áztatás csökkenti a főzési időt.


Elkészítés

  • Öblítsd le a beáztatott kölest és lencsét.

  • Tedd egy lábasba, vagy gyorsfőzőbe és adj hozzá 2 evőkanál ghít

  • Add hozzá a köményt és hagyd addig pirulni, amíg meg nem puhul.

  • Add hozzá az apróra vágott hagymát és párold egy percig, majd add hozzá a reszelt gyömbért és ismét párold 30 másodpercig.

  • Ezután add hozzá az összes zöldséget, és párold össze még egy percig.

  • Végül add hozzá a megmosott kölesszemeket és a sárgalencsét, valamint a vizet.

  • Hagyd főni 20-30 percig, vagy gyorsfőzőben 5-7 percig.

  • Megjegyzés: a khichri állaga a víz mennyiségével egyéni ízlés szerint módosítható.


Ez az ízletes köles khichdi tálalható mentaszósszal, savanyúsággal vagy önmagában is.




Kölesből készült Ragi palacsinta


Elkészítési és főzési idő : 30 perc

2 fő részére


Hozzávalók

  • 1 csésze kölesliszt ( ragi vagy barna köles)

  • ¾ csésze joghurt

  • ½ teáskanál köménypor

  • Só ízlés szerint

  • 1-2 kanál ghí a palacsinta sütéséhez

Megjegyzés: a palacsintatészta egyéni ízlés szerint testre szabható. Joghurt helyett burgonyapürét vagy panírsajtot adhatunk hozzá. Ízlés szerint apróra vágott hagymát gyömbért és koriandert is belekeverhetünk.

+TIPP: Hogyan készítsünk panírsajtot?

1 l tejet forraljunk fel, majd vegyük le a lángot, és adjunk hozzá 6 teáskanál citromlevet. Lassan kevergessük addig, amíg túrószerűvé válik. Ha a leve átlátszó, vegyük le a tűzről, és hagyjuk 10 percig pihenni. Majd szűrjük át egy vékony vásznon, 10 másodpercig tegyük langyos víz alá, majd nyomkodjuk ki, tegyük egy szűrőbe, és súllyal nyomjuk le kb. 45-90 percig. Ezután tegyük át egy tányérra, fedjük le, és tegyük hűtőbe.


Elkészítés

  • Keverjük össze a köleslisztet , a joghurtot, a köményport és a sót egy tálban, és készítsünk sűrű tésztát

  • Melegítsük fel a vastag aljú serpenyőt magas hőfokra és tegyünk rá egy kevés ghít

  • Egy merőkanál tésztát oszlass el egyenletesen a serpenyőben

  • Vedd lejjebb a hőfokot, süsd mindkét oldalát aranybarnára és ropogósra.


Ezek a palacsinták ízletesek mentaszósszal, vagy párosíthatók mangó chutney-val vagy savanyúsággal is.




Kölesből készült fahéjas sütemény datolyával és mandulával

(hozzáadott cukor nélkül - gluténmentes)


Sütési idő : 35 perc

4-6 fő részére


Hozzávalók

  • 1 csésze kölesliszt ( bármilyen típusú köles)

  • 1 csésze puha datolya (magmentes)

  • 1 csésze tej (vagy növényi alapú tej)

  • ½ csésze vajghí (vagy olívaolaj)

  • 1 teáskanál fahéjpor

  • 10 mandula apróra vágva (vagy mandulapehely)

  • 1 teáskanál sütőpor

  • ¼ teáskanál szódabikarbóna


Elkészítés

  • Mixerben készítsünk pürét a datolyából a tejjel és a vajzsírral vagy ghível

  • A pürét keverje össze egy tálban a kölesliszttel, valamint a sütőporral, szódabikarbónával és fahéjporral

  • Az összes további hozzávalót jól keverje össze, hogy sima tészta állagú legyen. (A porállagú összetevőket szitán átszűrhetjük, hogy elkerüljük a csomósodást.)

  • Egy tepsit vajazzunk ki vagy tegyünk bele sütőpapírt. Öntsük bele a tészta masszát, a tetejére szórjunk apróra vágott mandulát

  • Süsse 35 percig, és kész is a finom cukormentes, gluténmentes kölesfahéjas sütemény datolyával és mandulával.

Ezt a süteményt tálalhatjuk magában, vagy leöntve vaníliaszósszal a gazdagabb ízvilág érdekében.


Ezeket a recepteket Vaidya Niranjana készítette a Sri Sri Tattva Eu részére.

Jó egészséget és étvágyat kívánunk!

64 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page