top of page
Keresés

Légy úrrá az alvásodon! - ájurvédikus alvásmenedzsment

Vata, Pitta és Kapha dósa, hogyan befolyásolja az alvásunkat, és mit tehetünk

a jó minőségű alvás érdekében? Írásunkban erre adunk választ.Miért fontos, hogy uraljuk az alvásunkat?


Az új alvásvizsgálatok megerősítették az összefüggést az elégtelen alvás és az olyan rendellenességek széles skálája között, mint a magas vérnyomás, az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések és az immunrendszer alulműködése. Az elégtelen alvást, ma már szinte közegészségügyi járványnak tekintik, mely globálisan elterjedt szinte valamennyi korosztályban. Mivel gyakran nem ismerik fel, sok esetben nem is foglalkoznak vele.


Mi a kapcsolatot a dósák és az alvás minősége között?


Ha te Vata típusú vagy, akkor rendszertelen és könnyű lehet az alvásod, ezért több pihenésre van szükséged. Előfordulhat, hogy alvás közben csikorgatod a fogadat, vagy beszélsz álmodban , de a Vata típusúak között a legtöbb alvajáró is. A Vata típusú álmok lehetnek légiesek, mint például a repülés. Egy Vata típusú személy számára könnyű felébredni, de nehéz újra elaludni. Mindezeket akkor is megtapasztalhatod, ha nem vagy Vata testtípusú. Ez akkor jelentkezhet, ha Vata egyensúlyhiányod van.


Ha te Pitta típus vagy, akkor nyugodtan alszol, de éberen. Mérsékelt mennyiségű alvásra van szükséged, ezért hajlamos vagy kihagyni a pihenést, ha például sok dolgod van. A Pitta típusú álmok tüzesek, élénkek és vadak lehetnek. Egy Pitta személy normál esetben viszonylag könnyen elalszik, de ha az elme túlságosan aktív és felpörgetett, akkor ebben is nehézségei lesznek.


Ha te Kapha típusú vagy, akkor mély és nyugodt az alvásod, de nehezen tudsz felébredni és hajlamos lehetsz a túlalvásra még hosszú alvásidő után is. A Kapha típusú álmok a vízzel lehetnek kapcsolatosak.


Mik az alvászavarok legfőbb okai?


Az elégtelen alvásban nagy szerepe van a az elektronikus eszközök és a mobiltelefonok intenzív használatának is, továbbá a félelemnek , szorongásnak, dühnek, stressznek, dohányzásnak és a túlzott fizikai aktivitásnak. Ájurvédikus megközelítésben az alvászavarok oka a Szattva energia dominanciája és a Tamasz energia hiánya, a Vata és Pitta dósák egyensúlyhiánya, a túlhajszoltság, öregedés és még néhány betegség is.


Mi a megoldás?


Figyelembe véve az összes olyan változót, ami meggátolhatja a jó minőségű éjszakai alvást, kezdve a munkahelyi stressztől és családi kötelezettségektől, egészen az előre nem látható problémákig, mint például a betegségek, a jó minőségű alvás elérése nehézkes lehet. Az ájurvédikus esti rutin számos alváshigiéniai módszert és viselkedésmódot is tartalmaz, amelyek bárkinek segítséget nyújthat, beleértve azokat is, akik álmatlanságban, "jetlag"-ben szenvednek vagy váltott műszakban dolgoznak, hogy a legtöbbet hozzák ki alvásukból. Amíg nem tudod kezelni az alvást zavaró dolgokat, alakíts ki olyan szokásokat,

amelyek segítenek jobban aludni.

Kezdd a következő egyszerű javaslatokkal: kerüld a koffeint, alkoholt és nikotint, ezek ugyanis megzavarják az alvást.
  • Korán és könnyűt vacsorázz, ha nem akarod, hogy a tested energiát fordítson az ételek megemésztésére miközben alszol.

  • Esténként merülj el pihentető tevékenységekben. Alakíts ki egy következetes és fokozatos lecsendesítő rendszert magadnak, ami megtanítja a testedet és az elmédet, hogy mikor van itt az ideje a pihentető alvásnak.

  • Menj aludni még azelőtt, hogy nagyon fáradtnak éreznéd magad.

  • Tartsd be következetesen a lefekvés időpontját. Testünk minden sejtjének van ugyanis egy molekuláris órája, amelyet egy agyi főóra vezérel. A sejtek a testünkben különböző feladatokat látnak el a belső cirkadián időtől függően. Tehát ha elkezdünk szabálytalan menetrend szerint aludni, a szervezet nagyon összezavarodik, hogy mikor milyen munkát végezzen.

  • Kapcsold ki a WiFi routert,a kitettség a rádiófrekvenciás elektromágneses mezőnek befolyásolja a melatoninszintet.

  • Kövesd a Ratricharyát, az ájurvédikus esti rutint. A Ratricharya részeként javasolt gyakorlatok segítenek a Vata és a Pitta levezetésében, táplálják a Kaphát, hogy mélyebb álomba merülj.

  • Varázsold otthonodat alvást elősegítő mennyországgá. Csökkentsd a fények erejét, Használj illóolajokat, mint a levendula, muskotály, zsálya vagy bergamottolaj párologtatáshoz.

Ha a fentieket betartod, hamar érezni fogod a változást a testedben és a lelkedben egyaránt. Képzéseinken még sok izgalmas leckét tartogatunk a számodra, beleértve még sok más ájurvédikus titkot a holisztikus egészség felé tartó utazásodon.

Namaste


6 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page