top of page
Keresés

Köles: a szuperélelmiszerek egyik sztárja

A szuperélelmiszer, amiről eddig lehet, hogy nem is tudtad, mennyire jó, ha beilleszted az étrendedbe. Az elmúlt években a köles számos egészségügyi előnye és fenntartható növekedési tulajdonsága miatt jelentős figyelmet kapott. Mivel a világ olyan problémákkal küzd, mint az éghajlatváltozás, az élelmiszerhiány és az alultápláltság, a köles a hagyományos alapnövények tápláló és környezetbarát alternatívájaként tűnt fel. Írásunkban megvizsgáljuk a köles jelentőségét napjainkban, és elmélyülünk a népszerűsége mögött meghúzódó okokban.Amit a kölesről tudni érdemes


A köles a perjefélék családjába tartozó növényfaj, amelyet elsősorban emberi fogyasztásra és állatok takarmányozására termesztenek. Ezt az ősi gabonafélét évezredek óta termesztik a világ különböző részein, ismert szívósságáról, a különböző éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodóképességéről és táplálkozási előnyeiről. Az utóbbi időkben a köles egyre népszerűbbé vált gluténmentessége és gazdag tápanyagprofilja miatt, amely többek között magas rost-, vitamin-, ásványi anyag- és esszenciális aminosav-forrás.


Ázsia, Afrika és Európa számos kultúrájában a köles a hagyományos étrend szerves része. Jelentős szerepet játszott a közösségek fenntartásában a szűkös időkben, mivel olyan zord környezetben is képes megélni, ahol más alapélelmiszerek nem. Néhány gyakori kölesfajta a gyöngyköles, az ujjköles, a rókafarkú köles, a prózaköles és a kis köles és a barna vadköles. A hagyományos konyhában a kölest számos étel elkészítéséhez használják, a lapos kenyértől és kásától kezdve az erjesztett italokig és desszertekig. Ahogy a világ a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok és az egészségesebb táplálkozási szokások felé mozdul el, ezek a tápanyagban gazdag gabonafélék újra előtérbe kerülnek, és az egészséges étrend alapvető részévé válnak.


Lenyűgöző tápanyagprofil

A köles kiváló tápanyagprofiljának köszönhetően egyre népszerűbb szuperélelmiszerként. Magas rosttartalommal rendelkezik, ami segíti a megfelelő emésztést és a bélrendszer egészségének fenntartását. Ezenfelül a köles gazdag forrása az olyan alapvető vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a B-vitaminok, a magnézium, a kálium és a cink, melyek biztosítják az általános vitalitást és jólétet.

Hasznos tápértéke mellett a köles fogyasztása számos egészségügyi előnnyel is jár.

Kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet, így hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. Magas rosttartalma emellett javítja az emésztést és támogatja az egészséges testsúlyszabályozást. Gluténmentes alternatívaként a köles értékes lehetőséget kínál a gluténérzékenységben vagy cöliákiában szenvedő emberek számára, akik így káros hatások nélkül élvezhetik a tápláló és ízletes gabonaféléket.

Az ujjköles kalciumban gazdag és segíti a csontok erősítését, míg a barna köles magas rosttartalmának köszönhetően segít szabályozni a vércukorszintet. A rókafarkú köles magas fehérjetartalmáról ismert, így jótékonyan hat az izomfejlődésre, míg a kodo köles a teltségérzet elősegítésével segíti a testsúlyszabályozást. A proso köles tele van alapvető tápanyagokkal, és összefüggésbe hozták a szív egészségének javulásával, míg a barnyard köles hatékonyan támogatja az emésztést, és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően fenntartja az egészséges koleszterinszintet.


2023 a köles nemzetközi éve


Mindezek tükrében nem csoda, hogy az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet annak fontosságára és jelentőségére a mezőgazdaságban, a táplálkozásban és a fenntartható élelmiszerrendszerekben. A köles táplálkozási előnyeit és éghajlati szempontból ellenálló tulajdonságait felismerve ez a globális kezdeményezés a termesztésének és fogyasztásának előmozdítását célozza. Az év során számos esemény, például konferenciáknak, workshopoknak és kiállítások szólnak erről a csodás szuperélelmiszerről. Ezek az események elősegítik a párbeszédet a gazdák, kutatók, politikai döntéshozók és más érdekelt felek között a kölestermelés fokozásáról, a nemesítési technikák javításáról és a legjobb gyakorlatokkal kapcsolatos tudáscsere elősegítéséről. Összességében a nemzetközi kölesév jelentős előrelépést jelent az élelmezésbiztonság elérése és a kisbirtokos gazdák támogatása terén az éghajlatváltozás kihívásaihoz való alkalmazkodásban.


Hol kapható?


Alap köles fajták és termékek itthon is elérhetők már számos bio- és reform üzletben. Széles választékot találhatsz (Millet termékek) azonban a SriSri Tattva webáruházban is.

A Sri Sri Tattva, egy elismert holisztikus egészség- és wellness márka, a köles termékek széles választékának bevezetésével bővítette termékkínálatát Európában. A vállalat elkötelezett amellett, hogy a fogyasztók számára tápláló és egészséges választékot biztosítson azáltal, hogy termékeihez kiváló minőségű kölest vásárol. Az európaiak mostantól különböző feldolgozásban élvezhetik ezen ősi gabonafélék előnyeit, többek között gabonapelyhek, liszt és rágcsálnivalók formájában. A Sri Sri Tattva kölestermékek választásával nemcsak a tápanyagokban gazdag élelmiszer révén juthatsz hozzá az egészségesebb életmódhoz, hanem egy olyan márkát is támogatsz, amely elkötelezett a fenntartható mezőgazdaság és a felelős üzleti gyakorlat előmozdítása mellett.


A fentiek tükrében kijelenthető tehát, hogy a köles számos egészségügyi előnye és az élelmiszerforrásként való növekvő érdeklődés miatt napjainkban jelentős figyelemre tett szert. Ezek a hagyományos gabonafélék tápanyagokban gazdagok, nagy mennyiségű rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A köles fogyasztása alacsonyabb koleszterinszinthez, jobb emésztéshez vezethet, és gluténmentes alternatívaként szolgálhat. A különböző kölesfajták, mint például a gyöngy-, ujj-, proso, rókafarkú és kis köles, széles választékban állnak rendelkezésre.

Arra bátorítunk, hogy fedezd fel te is a köles világát és illeszd bele a táplálkozási rutinodba az egészséges és tápláló életmód érdekében!
196 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commenti


bottom of page