top of page
Keresés

Indítsd az új évet ájurvédikus napirenddel, azaz Dinacharyával

Sokunkra jellemző, hogy az új esztendő beköszöntével  újévi fogadalmakat teszünk. Ezeket aztán vagy betartjuk, vagy pár nap elteltével más el is felejtjük. Egy valamit, viszont érdemes mindenképp megfogadni, legyen a  Dinacharya a mindennapi rutinod része, mert ez oly módon változtathatja meg az életedet, amire nem is gondoltál volna!

Szerző - Ruchira Roy ChowdhuryElső lépésként gondoljuk át a napi rutinunkat. Hogy kezdjük például a reggeleket?  Úgy ébredünk, hogy már azelőtt  a telefonunkat pörgetjük mielőtt még kikelnénk az ágyból, gyorsan (és gyakran egészségtelenül) megreggelizünk és mielőtt munkába indulnánk átfutjuk a híreket? Vagy a napunkat a Netflix és az HBO társaságában zárjuk, belapátolva a vacsorát? Ha a válaszunk igen, akkor tudnunk kell, hogy "zaklatott" napirendünk túlterhelt idegrendszerhez, fáradt szemekhez és zavart alvási ciklushoz vezet. 


Vannak különböző dolgok, amiket az emberek közvetlenül az ágyból való kikelés után és a munkába indulás előtt csinálnak. És vannak bizonyos gyakorlatok, amelyeket az Ájurvéda, az egyik legősibb gyógyító rendszer javasol egy fegyelmezett napi rutinba foglalva, amelyekkel nem csak dübörögve indul a napod, de végig energikus, koncentrált és produktív maradsz. Ezt hívják Dinacharya-nak - vagyis egy ideális ájurvédikus napi rutinnak. 


Az Ájurvéda holisztikus utat jelöl ki az általános egészség és boldogság érdekében. Létezésünk mentális, fizikai, érzelmi, spirituális aspektusait a maguk teljességében veszi figyelembe, hogy megszilárdítsa az egyén általános egészségi állapotát. Az egészséges életmód ájurvédikus filozófiája szerint tehát a test és az elme szorosan összefonódik - az egyik nem lehet jól a másik jóléte nélkül. 

Az Ájurvéda nagy hangsúlyt fektet arra az életmódra, amelyet naponta követnünk kell ahhoz, hogy a legjobb egészségi állapotban maradjunk. A dinacharya, az ájurvédikus szövegekben használt szanszkrit szó, arra az ajánlott napi rutinra utal, amelyet követnünk kell az egészséges és energiával teli élet érdekében. A 'Dina' jelentése 'nap', a 'charya' pedig tevékenységet jelent. Az Ájurvéda a napszak és az uralkodó dosha vagy bioenergiák alapján olyan öngondoskodási rutint kínál, amely a pszichofiziológiai alkatunknak megfelelő.


A Dinacharya előnyei:

 • segít fenntartani az optimális közérzetet

 • támogatja az egészséges emésztést és felszívódást

 • rendszeres időközönként méregteleníti a szervezetet

 • táplálja a testet

 • segít fenntartani a harmonikus test-lélek kapcsolatot

 • lehetővé teszi a test összes rendszerének optimális működését

 • könnyeden és boldogan tartja az elmét

 • segít megtartani a cirkadián ritmust

 • segít a tridoszhák kiegyensúlyozásában

 • fegyelemre nevel

"Az egészség nem pusztán a betegség hiánya; az egészség az önmagunkban való megalapozottság. Az egészség az élet dinamikus kifejeződése." - Gurudev Sri Sri Ravi Shankar, az Art of Living alapítója

Ássunk egy kicsit mélyebbre a Dinacharya elemeiben


Természetes ciklusok

Az ősi szövegek szerint egy napban két ciklus van, amelyek a három doshához (Vata, Pitta és Kapha) kapcsolódnak. Ezt fontos megérteni, mivel a testtípusunknak megfelelő tevékenységeket az adott órában uralkodó doshákhoz kell igazítani. Ha például későn megyünk aludni, amikor a Pitta dosha dominál, akkor nehezen tudunk elaludni.


Első ciklus: Napkeltétől napnyugtáig (6:00-18:00 óra).

6:00-10:00 Kapha dominál.

10:00 - 14:00 Pitta dominál.

14:00-18:00 Vata dominál


Második ciklus: Napnyugtától napkeltéig (18:00-06:00)

6:00-10:00 Kapha

22:00-22:00 Pitta

2:00-6:00 Vata


A természet részei vagyunk, és a testünk-lelkünk komplexumát a tridoszhák, a természet öt elemének különböző kombinációkban lévő tulajdonságaiból álló bioenergiák uralják. A napi rutinunk összehangolása ezekkel a dosha ciklusokkal biztosítja számunkra az energia, a vitalitás és a jó egészség megfelelő egyensúlyát.

Az ajánlott Dinacharya ütemterv

Ébredési idő


Az Ájurvéda szakértők azt javasolják, hogy két órával napkelte előtt keljünk fel. Ezt az időszakot Brahma Muhurtának nevezik. Ez az az időszak, amikor a Vata energia (levegő és éter) dominál. Ha ilyenkor a természethez igazodunk, az azonnal felfrissíti a testet és az elmét. Az elme friss és nyugodt ebben az időszakban. Ideális a meditációra, a reggeli imák elvégzésére és az ideális én-idők kiélésére, amikor csend van körülöttünk, és a természetben csak épp most ébredezik.


Fizikai tisztítás


Kezdd a napot egy kis meleg víz fogyasztásával! Ez támogatja a jó és könnyű bélmozgást. A jól működő kiválasztó rendszer fokozza az emésztési tüzet. A foghigiénia fenntartásában, gyógynövényes termékek használatával fontos a szájban éjszaka felgyülemlett méreganyagok eltávolítása.

Az olyan tisztítások, mint a Jal Neti, vagyis a sós vizes orrmosás, megnyitják az orrjáratokat, tehermentesítik az orrmelléküregeket és jobb látást biztosítanak. Közvetlenül a Jal Neti neti használata után kerülje a hűvös levegővel való érintkezését.


 • A nyelv tisztítása és kaparása

Mindannyian hozzászoktunk a fogmosáshoz, de az Ájurvéda szerint a nyelv megtisztítása és az ama lerakódások lekaparása a nyelvről fontos eleme a szájápolási rutinnak.


 • Abhyanga vagy testmasszázs

A Dinacharya részeként ajánlott egy könnyű önmasszázs is a testtípusod vagy Prakriti alapján kiválasztott meleg olajjal. Konzultálhatsz egy ájurvédikus szakemberrel, hogy megértsd a Prakritidat, és kiválaszthasd, mely olajok illenek leginkább az esetleges dosha egyensúlytalanság kiegyenlítéséhez.


 • Fürdés

Egy meleg fürdő remek módja az új nap indításának. Ügyelj arra, hogy minimalizáld a mérgező vegyi anyagokkal és szennyező anyagokkal terhelt kereskedelmi testápolási termékek használatát.


 • Testmozgás és légzés

A reggel 6:00-10:00 közötti testmozgás javítja a nap minőségét és az egészségét. Követheted a jóga ászanák sorozatát egy képzett oktató irányításával, vagy összeállíthatsz magának egy olyan sorozatot, amely megfelel a fizikai céljaidnak.

Ha nem vagy tapasztalt jógázó, a Surya Namaskar, vagyis a napüdvözlet olyan holisztikus gyakorlat sor, amelyet kezdetben könnyedén beilleszthetsz a napi rutinodba. A jóga ászanák, majd a pránájáma, vagyis mély légzési gyakorlatok ideális gyakorlatok a test és elme méregtelenítésére és energetizálására. Ebbe a mixbe még ajánlott az élénk séta is.


 • Meditáció

A reggeli 20 perces meditáció, különösen a jóga ászanák és a pránájáma után, bezárja a kört a nap energiaszintjének maximalizálásában, a szív és az elme központosításában, így a legtisztább fejjel indíthatod a napot.

Gyakorolhatod a Sahaj Samadhi technikát, amely egy könnyed módja annak, hogy 20 percig egyfolytában meditálhass anélkül, hogy a nyugtalan elméd az utadba állna. (Ha szeretnéd megtanulni a Sahaj Samadhi technikát, jelentkezz a hazai Art Of Living következő kurzusára!)

 • Reggeli

A test jó működéséhez és az elme letargiából való kilábalásához egészséges, meleg és teljes értékű reggeli szükséges. Kerülni kell azonban a túl sok édes vagy sült ételeket. A friss, könnyű, mégis laktató reggeli egy másik kulcs ahhoz, hogy produktív napod legyen.


 • Ebéd

Az ideális ebédidő 12:00-1:00 óra, amikor az emésztésért felelős Pitta-energia magas. A szezonális zöldségeket és egészséges ételeket, amelyek mind a hat ízt - édes, savanyú, sós, csípős, keserű és fanyar - tartalmazzák, az ájurvédikus szakértők az ebédidőben ajánlják. Ebéd után sétálj egyet!


 • Ebéd utáni szundikálás

Egy nagyon rövid szunyókálás ebéd után vagy egy kör jóga nidra rendben van, de a mély, hosszú alvás nem ajánlott. Az ebéd utáni alvás növelheti a Kapha és a Pitta szintjét, ami a dosha egyensúlyának felborulásához vezethet.


 • Esti meditáció

Az esti meditáció és ima a Dinacharya kulcsfontosságú része. Az esti meditáció segít megszabadulni a fáradtságtól és a nap negatív benyomásaitól, így garancia arra, hogy a következő napot tiszta lappal kezdheted.


 • Vacsora

Az este 7 óra körüli időpont ideális a vacsora elfogyasztására. Lefekvés előtt 2-3 órával fogyassz könnyű vacsorát.


 • Alvás

Ez talán túlzásnak tűnik, de az Ájurvédában megtestesülő, időtálló wellness-irodalom azt javasolja, hogy a 22:00 órai lefekvés segíthet a jó minőségű alvásban. Ez elegendő időt biztosít számunkra a pihenésre. A test akaratlan funkciói, a helyreállítás és a fiatalítás, amelyek alvás közben maguktól megtörténnek, éber beavatkozásunk nélkül folytatódhatnak. A jobb alvásban segít a talp meleg olajjal történő masszírozása, vagy egy pohár meleg vízzel összekevert triphala elfogyasztása.


Egyedülálló vagy!


Ezek általános irányelvek, amelyek ideálisak a holisztikus életmódhoz. Az időzítés, az intenzitás, az, hogy miből mennyit kell csinálni, vagy mit kell kerülni az egyén testtípusától, valamint a korrekcióra szoruló dosháktól függően különbözik, ami történetesen minden egyénnél egyedi.

Javasoljuk, hogy konzultálj egy tapasztalt ájurvédikus szakemberrel, hogy megkapd a személyre szabott Dinacharya tervedet. Ne feledd, hogy a Dinacharya évszakonként is változik! Az egyes évszakokra előírt rutint Ritucharyának nevezzük. Így például a nyárra ideális Dinacharya a téli csúcsidőszakban némi változtatást igényelhet.37 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page