top of page
Keresés

Igaz nővérek: Jóga és Ájurvéda

Az Ájurvéda és a Jóga több ezer évvel ezelőtt keletkezett testvér tudomány, melyek tökéletesen kiegészítik egymást. Az Ájurvéda abban segít, hogy mentálisan, fizikailag és spirituálisan jól éljünk, a jóga pedig elkerülhetetlen eszköz a cél eléréséhez. Az Ájurvéda nem más, mint a jógikus élethez való navigációs rendszer.


Az Ájurvéda egy holisztikus és autentikus életmód tudomány, mely azon alapul, hogy mindegyikünk egyedi és egyéni szinten kapcsolódik az anyagokat alkotó öt elemhez. A jóga a legtágabb értelemben egyesülést jelenti. Ez a test, az elme és a lélek egyesülése, amely ugyan magában foglalja, de nem korlátozódik pusztán a fizikai jóga pozíciókra, a légzési gyakorlatokra és az ebből eredő meditációs állapotra, valamint a jóga nyolc elemes lépcsőjére.


Hogyan kapcsolódik egymáshoz az Ájurvéda és a Jóga?

A jóga eredeti forrásaként Patandzsali, Jóga-szútrák című művét tekintjük, melyet a 400-as években jegyeztek fel és igen gazdagon írja le a jógázás lényegét. A jógikus életmód esetében tehát tényleg egy ősi hagyományról, testi-lelki gyakorlatról beszélhetünk. A jóga tudományának megalapítójaként tisztelt bölcs Patandzsali alapvető jóga definíciója szabad fordításban így hangzik: "a jóga az elme ingadozásainak megszüntetése". Az Ájurvéda abban segít, hogy eltávolítsa azokat az akadályokat, amelyek a jóga útjába állnak.


A "szvasztja" szanszkrit kifejezés az egészségre, vagy "az Énben való gyökerezésre" utal. Az egészség nemcsak a fizikai betegségek hiánya, hanem dinamizmus, magabiztosság és békés elmeállapot. Az Ájurvéda az egészséget olyan állapotként határozza meg, amikor a test, az elme és a lélek harmóniában van. Az ember nem lehet egészséges, ha elméje megreked a kicsinyességben, és aggodalmak, harag és gyűlölet gyötri. Az aggodalmak, a szorongás, a túlgondolkodás, a krónikus stressz az elmében pszichoszomatikus és mentális rendellenességek formájában jelentkezhetnek.


A jóga segít az Ájurvéda mindkét céljának elérésében - az elme egyensúlyban tartásában és a betegségek megelőzésében. Az Ájurvéda ősi szövegei nemcsak a kezeléseket és az étrendet írják le, hanem útmutatást adnak arról is, hogyan éljük az életünket, hogyan viselkedjünk, hova menjünk és hova ne menjünk, mit tegyünk és mit ne tegyünk a nap és az év adott szakában, a “ritucharya” nevű évszakos rend és a “dinacharya” nevű egészséges napirend meghatározása szerint.

41 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page