A ghí alapanyaga a vaj, melyből a főzési folyamat által tiszta vajzsír vonható ki ami só, savó, kazein és szennyeződés mentes. Ez a tisztított vaj, vagyis a ghí nagyon kevés tejcukrot, valamint tejfehérjét tartalmaz, ezért mértékkel az erre érzékenyek is fogyaszthatják. Ghí -t vagy tisztított vajat a régen a magyarok is készítettek, a távoli indiaiaktól függetlenül, azt jászvajnak hívták.
Célszerű egyszerre nagyobb ghí-mennyiséget (legalább egy-két kilogrammot) készíteni, ami körülbelül egy hónapra fedezi a szükségletünket. Nem romlékony, szobahőmérsékleten pedig akár évekig is eltartható.
Íme néhány a ghí csodálatos előnyei közül
Élénkíti az emésztő tüzet (Agni) anélkül, hogy súlyosbítaná a testben lévő tűz elemet (Pitta).
Növeli a tisztaságot (Sattva)
Javítja immunitást és az erőnléti állapotot, vagyis az ojas-t
Nyugtató és hűsítő hatást biztosít az emésztőrendszerben, segít ellensúlyozni a csípős fűszerek/csili paprikák irritáló hatását.
A ghí tulajdonságai miatt kiválóan alkalmas a súlyosbodott levegő és tér elem (Vata) és tűz (Pitta) doshák csillapítására.. Zsíros jellege segít biztosítani az energia lefelé áramlását a kiválasztáshoz, kenhetően tartja a beleket, enyhíti annak keménységet, csökkenti a puffadást és a felfúvódást.
Miért főzzünk ghível?
A ghít sütéshez és főzéshez használjuk olaj helyett.. Bár az ájurvédikus receptek olyan összetevőket használnak, amelyek jól működnek együtt., az európai receptek alapanyagaiban sok esetben találunk nem összellő elemeket. A ghí hozzáadása segítheti ezek harmonizálását, enyhítve ezzel a negatív élettani hatásokat. Ezenkívül a ghí Jól tűri a hőséget, ezért magas a füstpontja (magasabb, mint a vajnak vagy az olívaolajnak), így a legjobb főzőközeget biztosítja.
Felszívódási aránya (emészthetőségi együtthatója) 96%, ami a legmagasabb az összes olaj és zsír közül. Ez indokolja népszerűségét mind az ájurvédikus receptekben, mind a gyógyászati készítményekben, amelyeknél az emésztés, a felszívódás és más anyagok átadása döntő fontosságúak lehetnek.
Ghí és más olajok
A telített zsírok mellett a ghí 25%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek az olívaolajban is megtalálhatók. A ghí viszonylag alacsony, 5%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, melyek pedig a a szezám-, napraforgó- és földimogyoróolajban is megtalálhatók.
A ghí tehát ideális főzőzsír, mivel túlnyomórészt telített zsírsavakból áll, így ideálisabbnak tartják sütéshez, mivel jobban bírja a magas hőt, mint a legtöbb olaj. A ghí magas füstpontja (a víz és a fehérje eltávolítása miatt) jobb választássá teszi a főzéshez a vajhoz képest. A füstpont határozza meg ugyanis, hogy az olaj mikor ég el, szabad gyökök oxidációját generálva. A ghí alacsony nedvességtartalma és a benne rejlő antioxidáns tulajdonságok valamint a hosszú - hűtést sem igénylő - eltarthatósága miatt egyre elterjedtebb a hazai háztartásokban is.
Bár az ájurvédikus bölcsesség egyértelműen állítja, hogy a ghí az egészséges táplálkozás fontos része. Vannak azonban ellenjavallatok is, például a föld- és vízelemek (Kapha dosha) feleslegével, a túlsúlyosoknak takarékosan kell használniuk. A fogyasztását az élet változásai során és az évszakoknak megfelelően is változtatni kell.
Végső soron a ghí egészséges telített zsiradéknak tekinthető, amely hozzájárul az egészséges sejtmembránok, az erős csontok és az immunitás fokozásához. A ghí növeli az emésztő tüzet (Agni), ezáltal központi szerepe van az egészséges életfolyamatokban.
A ghí ősi bölcsessége
A Charaka Samhita (Sutrasthanam 27;232) szerint "a ghí a legjobb zsír, amit meg lehet enni". Bhava Mishra (Bhavaprakash) azt mondja, hogy a ghí:
Nagyszerű fiatalító a szemnek
Fokozza az emésztő tüzet, miközben hűsít és lúgosít
Megköti a méreganyagokat és megbékíti a Pitta-t és a Vata-t
Megfelelő kombinálással és feldolgozással nem tömít el és nem súlyosbítja a Kapha-t
Javítja az arc és a test arcszínét és ragyogását
Növeli a fizikai és mentális állóképességet
Támogatja a tanulást, segíti a memóriát és a felidézést
Növeli a hosszú élettartamot
Hűsíti és kenhetővé teszi a gyomorfalat
Ápolja és tisztítja a vérszövetet
Ghí a kutatásokban
A modern kutatások azt igazolják, hogy a telített zsírban gazdag ételek, mint a ghí:
Támogatja a szemet
Telítettséget ad
Támogatja az egészséges hormontermelést
Támogatja az ásványi anyagok felszívódását
Tartós energiát biztosít
Támogatja a sejtmembránok egészségét
Fenntartja a gyulladáscsökkentő folyamatot és támogatja a szervezet gyógyító erejét
Segíti a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok szállítását és felszívódását
Vajsavat tartalmaz, amely prebiotikumként szolgál
Ghí "Tedd" és "Ne tedd" a konyhában
A ghít ne tedd hűtőbe, szobahőmérsékleten tárold
Ne szennyezd a ghít (ne használj piszkos edényt)
Használd a ghít főzéshez ugyanúgy, mint bármely más étolajat
Kend a pirítósra vagy olvaszd rá a popcornra stb
Ne használj ghít és mézet együtt, egyenlő arányban
Recept 1: Házi ghí, tejből
- A tej tejszínét gyűjtsd össze egy üvegben kb. egy hétig és tedd hűtőbe.
- Ha azt szeretnéd, hogy a krém sűrűbb legyen, forrald fel a tejet és egy éjszakára tedd a hűtőbe.
- Másnap reggel gyűjtsd össze a krémet. Idővel a víz leülepszik a tej alján, míg a krém felszínen marad.
- Öntsd az üveg tartalmát egy konyhai robotgépbe, és nagy sebességen 2-5 percig pürésítsd. (A vajnak el kell válnia a savótól.)
- A vajat tedd át egy tapadásmentes serpenyőbe.
- Melegítsd a serpenyőt közepes fokozaton, amíg a vaj olvadni kezd és felbuborékosodik.
- Csökkentsd a hőfokot és hagyd párolódni. (Előfordulhat, hogy a tej szárazanyag része egy kicsit meg fog égni.)
- Szűrd a serpenyőben lévő tartalmat egy üvegbe.
Recept 2: Házi ghí vajból
- A vajat tedd egy akkora edénybe, amit háromnegyed részéig kitölt.
- Közepes lángon olvaszd fel, melegítsd forrásig, majd vedd le a lángot alacsonyabb intenzitásra!
- Ha bugyogni kezd vedd le a lángot takarékra, vagy tegyél a lábos alá hőelosztót. Ilyen módon tartsd kicsi tűzön órákig. Ügyelj rá, nehogy a láng erőssé váljon és a vaj megégjen!
- A keletkező habot időről időre szedd le és rakd félre. (Ez a hab sokféle fogásban használható vaj helyett.)
- Egy idő múlva a ghí átlátszó, aranyszínűvé válik és kristályos anyagok jelennek meg a tetején.
- Ha már nem keletkezik több hab, akkor egy finom szövésű anyagon keresztül egy tiszta edénybe öntsük át. Vigyázzunk, hogy a lábos alján maradó üledék ne keveredjen fel, és ne jusson át a másik edénybe! Ezt az üledéket ugyanis már nem lehet felhasználni.
A tisztított vaj megdermedve sárga vagy sárgásfehér színű.
Comments