top of page
Keresés

Erősítsd az immunrendszeredet az Ájurvéda segítségével

A napsütés hiánya, a kevesebb mozgás, illetve akár a stressz önmagában is gyengítheti az immunrendszeredet. Ezáltal fogékonyabbá válhatsz a kórokozók általi fertőzésekre, például a vírusokra, baktériumokra vagy más mikroorganizmusokra, amelyek betegséget okozhatnak. Léteznek azonban olyan gyakorlatok, amelyek mindennapi életmód-stratégiákkal erősítik ellenálló képességünket, táplálják és támogatják az immunrendszerünket, valamint megteremtik az általános egészséget. 

Szerző: Amber Shadwick BennettA kórokozók megértése

A kórokozók egyrészről közvetett érintkezés útján terjedhetnek. Ilyen például, amikor egy fertőzött személy megérint egy felületet és mikrobákat hagy maga után, amelyek aztán átkerülnek egy másik személyre, aki ugyanazt a felületet megérintve bejuttatja a szervezetébe azzal, hogy hozzáér a szájához, szeméhez vagy az orrához.  A kórokozók "levegőben" is terjedhetnek cseppfertőzés útján, tüsszentéssel, köhögéssel vagy beszéddel.

Fontos azonban felismerni és megérteni, hogy a kórokozók bejutása a szervezetünkbe még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a betegség ki is fog alakulni. 

A fertőzés során a vírusok, baktériumok vagy más mikrobák bejutva a szervezetbe szaporodni kezdenek. A kórokozók inváziójára válaszul immunrendszerünk közbelép és megpróbálja megszabadítani a szervezetünket a fertőzéstől. Ha az immunrendszerünk megfelelően működik, akkor mindezt sikerrel teszi és egészségesen tart minket. Amikor azonban immunrendszerünk nem működik megfelelően, a baktériumok és más kóros sejtek a szervezetben könnyen betegséget okozhatnak. A betegség, amely jellemzően a fertőzöttek kis százalékánál fordul elő, akkor következik be, amikor a szervezetben lévő sejtek károsodnak. Éppen ezért az immunrendszer erősítése az első és legfontosabb kórokozó-megelőzési prioritás.


Az immunitás erősítése az Ájurvéda segítségével

Az Ájurvéda szerint a kiegyensúlyozott emésztés, azaz a Sama Agni, a máj megfelelő működése és az endokrin rendszer általános egyensúlya mind táplálják, erősítik és ösztönzik immunrendszerünk megfelelő működését. Az Ojas (életerő, immunitás) a tökéletes emésztés végterméke. A sebezhető időszakokban - megfázás és influenza idején, az évszakok közötti átmenetekben, a fontosabb életesemények során, valamint a fokozott stressz idején - tudatosan és szándékosan kell figyelnünk arra, hogy hogyan védjük és tápláljuk Ojasunkat, azaz az immunitásunkat.


Az Agni (emésztési tűz) ápolása a megfelelő Ojas táplálásának biztos módja, de az alábbiakban ajánlott egyszerű életmódbeli bölcsességek is segíthetnek az optimális egészség előmozdításában, az Ojas megerősítésében és a megfelelő immunitás biztosításában életünk terheltebb időszakaiban.


CIRKADIÁN RITMUS 


Hangoljuk össze az életünket a természet ritmusával, igyekezzünk a nappal kelni és a holddal aludni. Ideális esetben reggel 5-6 óra között ébredünk, és este 10 óra előtt fekszünk le. A 24 órában végbemenő természetes és biológiai oszcillációk megértése és tiszteletben tartása mélyreható hatással lehet fiziológiánkra és egészséges sejtműködésünkre.


KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS


Agni (emésztő tűz) erősödhet a tudatos étkezési gyakorlatokkal (szádhana), a megtervezett ételekkel (minden étkezésnél mind a hat ízt figyelembe véve), a rendszeres étkezési rend fenntartásával (étkezések következetes időpontokban) és kb. 4 órás szüneteket hagyva az étkezések között, hogy a bruttó emésztési folyamat végbemenjen. Az ebéd legyen a nap legnagyobb étkezése, mivel ekkor van az emésztési tűz (anyagcsere) a csúcson. Szükség esetén békítő étrendet kell követni. Ha a doshák (elme-test típusok) egyensúlyhiányos állapota áll fenn, olyan táplálkozási tervet kell követnünk, amely segít megbékíteni (egyensúlyba hozni) ezt a kibillent állapotot.

Ha többet szeretnél megtudni a jelenlegi dosha állapotodról, hogy megértsd, milyen ízek, ételek és életstratégiák segíthetnek abban, hogy megtartsd vagy visszatérj az optimális egyensúly állapotába, keresd fel ájurvédikus rendelésünket! A konzultáció során egy teljesen személyre szabott életmódtervet kapsz, amely kezeli az esetlegesen meglévő egyensúlyhiányos állapotot, és útikalauzaként szolgál az optimális egészség és jólét elősegítéséhez.

ÖNGONDOSKODÁS


Az öngondoskodás, a megfelelő alvás (este 10 órakor ágyban fekvés, 7-9 óra alvás minden éjszaka), a napi rutin kialakítása (dinacharya / tápláló napi gyakorlatok), mint a nyelvkaparás, száraz kefélés, abhyanga, valamint a stresszkezelési gyakorlatok, mint a napi pránajáma, meditáció és jóga, mind hasznos életmód-stratégiák lehetnek az immunrendszer megfelelő működésének védelme és elősegítése érdekében.


SENSE-CARE


Az érzékszervek: fülünk, szemünk, orrunk, szánk és bőrünk ápolása jótékonyan hathat az immunitás erősítésére. Az Ájurvéda szerint a megfelelő emésztés nemcsak a bevitt ételeket és tápanyagokat veszi figyelembe, hanem minden érzékszervi érzékelést is. Ezért az öt érzékszerven keresztül történő gyógyítás mélyreható módja lehet az Agni további szabályozásának, valamint segíthet az elme kiegyensúlyozásában. Az olyan dolgok, mint a hangterápia, a természetben töltött idő, az aromaterápia, az ízterápia (mind a hat íz bevonása az étkezésekbe) és a terápiás ájurvédikus kezelések mind hasznos életmód-stratégiák lehetnek az érzékek táplálására, az immunitás további élénkítésére és táplálására.


NÖVÉNYI TÁMOGATÁS


Az olyan adaptogének, mint az ashwagandha, a szent bazsalikom (tulsi), a brahmi, a maca, a shatavari, a chyawanprash (tápláló paszta) stb. hasznosak lehetnek az egészséges stresszválasz elősegítésében és támogatásában. Az adaptogének olyan nem toxikus növények gyökerek, amelyek hatással vannak a szervezet mellékvesekéreg-rendszerére. Az adaptogének úgy működnek, hogy segítenek helyreállítani az egyensúlyt a stresszre adott hormonális és fiziológiai válaszainkban. Biztosítják, hogy testünk, elménk, immunrendszerünk és energiaszintünk optimálisan működjenek. Néhányukról még az is ismert, hogy javítja az emésztést és a fogyást. Ezeket a tápláló gyógynövényeket a napi táplálkozásba beépíthetjük adaptogén teák, tinktúrák, kapszulák, chutney-k, lekvárok vagy por formájában. Bár az adaptogének természetes vegyületek, amelyeknek minimális vagy semmilyen mellékhatásuk nincs, érdemes konzultálni ájurvédikus orvosunkkal, mielőtt ezeket a természetes kiegészítőket beillesztenéd vagy kombinálnád a napi rutinodba.


ÉLD MEG A NAPOD


Az immunműködést segítő stressz csökkentésének egyik biztos módja, ha egyszerűen minden nap a lehető legteljesebben éled az életed. Ne engedd, hogy a betegségtől való félelem megbénítson. Ne feledd, hogy a betegségben van egy "én", a wellnessben pedig egy "mi".

Menj ki a szabadba, szívd magadba a napfényt, tölts időt a barátaiddal, családoddal és társaddal. Menj el egy edzőterembe, jógaközpontba, vagy az élelmiszerboltba, termelői piacra stb. Ápold az emberi kapcsolataidat, mert a közösség önmagában is hatással van a jólétünkre.

45 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page