top of page
Keresés

Egyszerű tippek az egészséges és fénylő hajért

Az Ájurvéda szerint a hajszerkezet a testünkben lévő elemi energiák összetételétől függ. Ezeknek az elemeknek az egyensúlya határozza meg a Doshak (elme-test típusaink) - Vata, Pitta és Kapha - összetételét. Kibillenés esetén a hajunk szerkezete és minősége is megváltozik, ezért érdemes pár alapvető ájurvédikus tanácsot megfogadni.



A testet uraló doshák típusától függően az Ayurveda a hajtípusokat főként a következőképpen határozza meg:

DOSHA típus

Hajminőség

Hajminőség a dosha egyensúlyhiány következtében

Vata (levegő és tér elemek dominálnak)

Az egészséges vata haj általában vékony. Gyorsan nő, de kissé durva.

Frizzy, száraz és törékeny haj, korpásodással és töredezett hajvégekkel.

Pitta (a tűz elem dominál)

Az egészséges Pitta haj puha, közepes vastagságú és egyenes.

Hajlamos vékony, zsíros és selymes állagúvá válni. A haj korai őszülése és kopaszodása.

Kapha (föld és víz elem dominál)

Az egészséges kapha haj általában hullámos, vastag, durva és fényes.

Hajlamos zsírossá és sűrűvé válni. Eltömődött és rendkívül zsíros fejbőr.



Az étrend és az életmód két olyan fontos tényező, amely befolyásolja a szervezetünket és hajunk egészségét.

A rendszertelen táplálkozási szokások, a rossz étrend, a betegség, valamint bármely vitamin és ásványi anyag hiánya befolyásolja a haj és a fejbőr minőségét, és olyan problémákat okoz, mint a korpásodás, a korai kopaszodás és a korai őszülés.

Az Ájurvéda néhány alapvető irányelvet ad, amelyeket követhetünk hajunk jólétének megőrzése érdekében.


Próbálja ki ezeket az egyszerű tippeket a hosszú és fényes, egészséges hajért!

1. Masszírozza rendszeresen a fejbőrt


A fejbőr és a haj rendszeres tisztítása: mindig tartsa tisztán a haját és a fejbőrét, hogy elkerülje az eltömődött hajhagymákat és a fejbőr viszketését.

Használj gyengéd gyógynövényes sampont, a túlzott sampon használat, különösen a durva samponok, a fejbőr kiszáradásához és a haj sérüléséhez vezethetnek. Mindig langyos vízzel öblítsd le a hajad, és ezt követően használj natural hajbalzsamot. A hajszárítás helyett, hagyd a hajat természetes módon megszáradni.

Rendszeresen hajnyírással megszabadulhatsz az elkopott és töredezett végektől. A haj tisztántartása mellett fontos annak rendszeres és alapos kifésülése. A hajkefe segít serkenteni a fejbőr olajtermelő mirigyeit. Ez a természetes olaj egészségessé és fényessé teszi a hajat. 


2. Szabályozd a táplálkozási szokásaidat


Az ételt megfelelően szellőző, csendes sarokban kell elfogyasztani, és evés közben nem szabad más munkát végezni. A jó emésztés érdekében kerüld a túl sok víz fogyasztását étkezés közben. A vízivás megfelelő ideje fél órával az étkezés után van. Igyál langyos vizet, ha olajos, fűszeres és nem vegetáriánus ételeket fogyaszt. 

Ha ezeket a szabályokat betartod, megvédheted a szervezetedet az ama (méreganyagoktól). A toxinok megakadályozzák a tápanyagok eljutását a sejtekhez és a szövetekhez, ezért fel kell hagyni az olyan rossz szokásokkal, mint a túlzott tea, kávé, alkohol, hús fogyasztása és a dohányzás. A sült, olajos, zsíros, fűszeres, savanyú és savas ételek túlzott fogyasztása szintén káros. Kerülni kell a kémiai vagy szintetikus gyógyszereket is. 

Ezért a tökéletes hajápoláshoz az étrendünkre is figyelni kell.

3. Tápláló étrend


A tápanyagok kiegyensúlyozott választéka szükséges a korai hajhullás és a korai őszülés megelőzéséhez. Kövesse a teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrendet, és tartalmazzon néhányat a jótékony, egészséges hajra ható élelmiszerek közül: fehér szezámmag, friss kókuszdió, zöld zöld zöldségek, datolya és mazsola, dahi (túró), csíráztatott bab, diófélék és magvak keveréke, valamint egészséges zsírok, például ghí vagy olaj. 

Az ájurvéda azt tanácsolja, hogy az ételeket fűszerekkel és aromás fűszernövényekkel főzzük, mivel ezek javítják az emésztést és méregtelenítik testünk szöveteit. A haridra (kurkuma), maricha (fekete bors), methi (görögszéna), dhania (koriander) és jeera (kömény) rendszeres fogyasztását szorgalmazza, mivel mind ízesítő, mind agni (emésztő tűz) fokozó hatásúak. Az olyan gyógynövények, mint az amalaki (emblica officinalis), haritaki (terminalia chebula), hingu (asafoetida), bhringraja (eclipta alba) és az idénygyümölcsök, különösen a citrusfélék, minden korosztály és dosha típus esetében javítják az emésztést és az immunitást. 


4. Aludj eleget

Az alvás fontos a szervezet jólétéhez. A helytelen vagy szabálytalan alvási rend zavarokat okoz a testünk órájában, ami kihathat hajunk egészségére. Az alvás egy olyan fázis, amikor a szervezetünk javítja a szöveteket és átszervezi a rendszereket. Alvás előtt két órával fejezze be a vacsorát. A könnyű, kevésbé fűszeres vacsora, amelyet egy pohár tej követ (egy órával a vacsora után) mindig jó minőségű alvást eredményez. Lehetőség szerint este 10 órakor feküdj le!

 

5. Kezeld a stresszt


Ha rendszeresen stresszes állapotban élsz, az túlzott hajhulláshoz, korai őszüléshez, száraz, tompa kinézetű és élettelennek tűnő hajhoz vezethet. A brahmi (bacopa monnieri), a mandookparni (centella asiatica), az ashwagandha (withania somnifera) és a jatamansi (nardostachys jatamansi) bármelyikével vagy közülük többel dúsított gyógytea támogatja a stressz kezelésének természetes képességét.

Mindig szánj időt a pihenésre és a kikapcsolódásra - gyakorold a relaxációs jógatechnikákat és a meditációt, hogy a stresszt kordában tartsd. A fejbőr gyógynövényes olajokkal történő masszírozása kiváló hatással van a mentális relaxációra és a hangulatingadozások szabályozására.


Engedd hát szabadon a lelked és a hajad!

* Dr. Sharika Menon, Sri Sri Tattva Panchakarma munkatársainak közreműködésével.


50 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page