A currys zöldségleves remek választás a tavaszi tisztuláshoz
Tavasszal kezdődik a kapha-szezon - a téli rosszkedv kitisztulásának ideje a testből és az elméből. Ez magában foglalja az emésztőrendszerben lévő részben megemésztett ételeket; a környezeti méreganyagokat, amelyek a téli hideg elől elzárt otthonunkban vagy irodánkban halmozódtak fel, valamint a negatív és depresszív gondolatokat, amelyek hajlamosak összegyűlni a napfényszegény napokon.
Az ájurvédikus tisztítókúra nagyon ajánlott ebben az évszakban. Emellett ez egy kiváló időszak arra is, hogy étrendünket a kapha-támogató, fanyar, csípős és keserű ízű ételek, például a spárga, a brokkoli és a friss zöldségek felé tereljük.
RECEPT - CURRYS TAVASZI ZÖLDSÉGLEVES
(2-3 adag)
Hozzávalók:
1 csokor spárga: a végeket dobjuk ki, és vágjuk 2-5 cm-es részekre.
1 bögre cukorborsó
1 bögre brokkoli
1 csokor sárgarépa, 2,5 cm vastag karikákra vágva
2 tk csicseriborsóliszt
1,5 bögre bébispenótlevél
2 bögre kókusztej
2 bögre víz
1,5 tk currypor
Só ízlés szerint
A fűszerezéshez:
1 tk ghí
1 tk mustármag
1 tk friss gyömbér, apróra vágva
1 tk kurkuma por
Csipetnyi asafetida por (kapható a helyi bioboltban)
3-4 curry levél (elhagyható)
Tálaláshoz:
2 t apróra vágott koriander
1 citrom leve
Elkészítés:
Olvasszuk fel a ghít egy vastag aljú közepes lábasban, közepesen magas hőfokon.
Adjuk hozzá a mustármagot, a kurkumát, az asafetidát, a gyömbért és a curryleveleket (elhagyható). Amikor a mustármagok megpirulnak (kb. 10 másodperc), adjuk hozzá a csicseriborsólisztet, és pirítsuk néhány percig, amíg illatozni kezd.
Adjuk hozzá a kókusztejet, a vizet, a sót és a curryport. Ezután a spárgát, a cukorborsót, a sárgarépát és a brokkolit.
Vegyük lejjebb a lángot közepesre, és fedjük le.
Pároljuk alacsony fokozaton körülbelül 15 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak és al dente megfőttek.
Kapcsoljuk le a lángot, és adjuk hozzá a spenótot.
Tálalásnál szórjunk rá friss koriandert és öntsünk rá egy kis citromlevet
Commentaires