top of page
Keresés

Az Ájurvéda varázslatai: Mudrák, vagyis a kézjóga!

A kezünk öt ujja az öt elemhez kapcsolódik - a hüvelykujj a tűzhöz, a mutatóujj a levegőhöz, a középső ujj az éterhez, a gyűrűsujj a földhöz, a kisujj pedig a víz elemhez. A mudra pránájáma ezt a tudást használja fel, hogy befolyásolja a test öt elemének harmóniáját.
A mudrák gyakorlása hatékony és egyszerű módja annak, hogy segítsük a kellemetlen érzések feloldását, kiegyensúlyozzuk a dósákat, a nyugalom és stabilitás állapotába hozzuk az elmét, valamint szabályozzuk az alvást és az anyagcserét.
  • A Surya Mudra klasszikus példája annak, hogy a mudra pránajáma az Ájurvéda tudományán alapul. Úgy gyakoroljuk, hogy a gyűrűsujjat a hüvelykujj tövéhez hajtjuk, és ugyanakkor a hüvelykujjal enyhe nyomást gyakorolunk a gyűrűsujjra, miközben a maradék három ujjat egyenesen tartjuk. A gyakorlat alatt figyeljünk oda a légzésünkre. Ez a mudra köztudottan javítja az anyagcserét és segít az elhízás elleni küzdelemben.  • A Samana Vayu Mudra az egyik legfontosabb mudra a dósák egyensúlyának megteremtéséhez, emellett a testedben lévő mind az öt elemet is kiegyensúlyozza. Ehhez a mudrához csukd össze mind a négy ujjadat - mutató-, gyűrűs-, kis- és középső ujjadat -, és hajlítsd őket úgy, hogy a hüvelykujjadat félkörbe fogják. Csináld mindkét kezeddel, és tartsd őket az öledben. Vegyél 8-10 hosszú, mély ujjayi lélegzetet, miközben tartod ezt a mudrát. Azt, hogy mennyi ideig kell ezt a gyakorlatot tartanod, a saját kapacitásodtól, a dósa egyensúlytalanságodtól és a testtípusodtól is függ.

Jelentkezz be egy szakértő Ájurvéda vaidyához (orvos), aki holisztikus konzultációt tart az egészségi állapotodról, hogy mely dósáid igényelnek ápolást, prognózist, kezeléseket, valamint étrendi és életmódbeli módosításokat, hogy elérd a tökéletes egészségi állapotot vagy Swasthya-t - amelyben a tested fitt, az elméd nyugodt és békében vagy önmagaddal!


81 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page