Szerző - Dr. Lalatendu Rath, vezető tanácsadó, Sri Sri Sri Tattva Központ Holisztikus Wellness, Bangalore
A Hyperacidity, vagyis a gyomorsavtúltengés az Ayurvédában Amlapitta néven ismert. Az amla a savanyúra, a pitta pedig a pitta doshára utal. Az Ayurvédában a betegségeket a három dósának: Vata, Kapha és Pitta tulajdonítják. E doshák bármelyikének egyensúlyhiánya betegségeket okozhat. A Pitta dosha szabályozza a test anyagcseréjét és a hőt. Ezért közvetlenül kapcsolódik az emésztőrendszerhez és a savassághoz.
A gyomorsavtúltengés okai
Egészségtelen táplálkozási szokások
Bizonyos savas, sült ételtípusok és egészségtelen gyorsételek túlzott fogyasztása.
Gyógyszerek mellékhatásai
Meglévő egészségügyi állapotok, mint például asztma, cukorbetegség, elhízás.
Mentális tényezők, mint a szorongás és a stresszes életmód.
A savasodás egyéb okai, mint a pihenés hiánya, a gyors életmód, a gyakori dohányzás, a testmozgás hiánya, az alkoholfogyasztás.
Ahogy a mondás tartja: "a megelőzés jobb, mint a gyógyítás". Jobb, ha elkerüljük a savas bélrendszeri zavar (amlapitta) összes kiváltó tényezőjét. Kerüljük a túlzottan sós, olajos, savanyú és fűszeres ételeket. Tartsuk fenn a megfelelő vízfogyasztást, és rendszeresen jógázzunk és meditáljunk.
Otthoni gyógymódok
A koriander, más néven (dhaniya), a világ számos konyhájában alapvető fűszernövény. Nemcsak különleges aromát és ízt kölcsönöz az ételeknek, hanem számos olyan egészségügyi előnnyel is büszkélkedhet, amelyekről sokan talán nem is tudnak. A koriandermagok (dhaniya)oldatát cukorral naponta kétszer lehet bevenni a gyomorsav lekötésére.
A zöld kókuszdió víz és puha húsa tele van elektrolitokkal és mikroelemekkel. Fogyasszunk belőle naponta kétszer 100-500 ml-t.
Az amla (Emblica Officinalis), más néven indiai egres, egy indiai fa, amelyet az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt az ájurvédikus hagyományban is nagyon népszerű. Lefekvés előtt igyunk meg 3-6 gramm amla port vízzel keverve.
Az édesköményt régóta használják különböző emésztési zavarok kezelésére. Jótékonyan hat a bél mikroflórájára, ezért Étkezés után bátran rágjunk el kb. fél teáskanálnyi édesköménymagot.
Commenti