top of page
Keresés

Abhyanga gyakorlása otthon

Az Abhyanga az ájurvédikus tanítások alapvető fontosságú gyakorlata, melyet otthonunk kényelmében, önmagunkon is el tudunk végezni. Ezzel az olajos masszázzsal segíthetjük a doshák kiegyensúlyozását, megnyugtathatjuk a testünket és a lelkünket; de a relaxáló hatáson túl energetizáló és stimuláló gyakorlat is, amely felkészíti a testet arra, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa.


Bár az önmagunkon végzett Abhyanga gyakorlásának számtalan előnye van, ezek közül a három legfontosabb:

 • az egész test táplálása, ami csökkenti az öregedés hatásait,

 • a belső szervek és a keringés serkentése a fokozott salaktalanítás és tisztítás érdekében,

 • mélyebb, pihentetőbb alvás.


Hogyan végezzük az Abhyanga gyakorlatot?

 • Melegítsük fel a szobát! Az Abhyanga végzésének első lépése, hogy előkészítsük a teret a gyakorlathoz. A cél itt az, hogy meleg környezetben stimuláljuk a testünket, ezért olyan helyiséget válasszunk, amely melegebb a szokásosnál, és ahol kényelmesen illetve zavartalanul tudunk ülni 15-20 percig is.

Az Abhyangát lehetőleg reggel, a napi zuhanyzás előtt végezzük, de a nap végén is gyakorolhatjuk, ha reggelente nem jut rá időd.
 • Melegítsük fel az olajat! Az olaj hőmérsékletének teszteléséhez mártsuk a mutatóujjunkat az olajba és csepegtessünk egy keveset a csuklónkra. Az olajnak melegnek és nyugtatónak kell lennie, nem pedig fájdalmasnak., ezért ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl. Bár vannak speciális olajfajták, amelyek különösen jól működnek az egyes doshák stimulálására vagy csillapítására (Vata: Pitta: kókusz- vagy olívaolajok; Kapha: szezámolaj, amelyet kíméletesen használjunk, hogy ne súlyosbítsuk a zsíros tulajdonságainkat!), a jojobaolaj mindhárom dosha esetében nagyon jól működik, és a legtöbb élelmiszer- és bioboltban könnyen beszerezhető.

 • Kezdjük el a masszázst

 1. Fejbőr: az önmagunkon végzett Abhyanga azzal kezdődik, hogy a tenyerünkbe veszünk egy kis meleg olajat, és gyengéd körkörös mozdulatokkal a fej koronájától kifelé haladva az egész fejbőrt gyengéden átmasszírozzuk.

 2. Arc: masszírozzuk a halántékunkat, állkapocsvonalunkat, homlokunkat és állunkat gyengéd körkörös mozdulatokkal. Ügyeljünk arra, hogy mindig felfelé irányuló mozdulatokkal masszírozzuk ezt a területet. Töltsünk egy kis időt a fülek és a fülcimpák átmasszírozásával is!

 3. Mellkas: a mellkas területének masszírozásakor nagy, az óramutató járásával megegyező irányú, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a teljes mellkas területét.

 4. Has: a hasunk esetében fontos, hogy a vastagbél irányába masszírozzuk azt. Ehhez a jobb oldalon körkörös, az óramutató járásával megegyező irányú mozdulatokkal haladjunk felfelé, a hasa tetején át, majd a bal oldalon lefelé.

 5. Végtagok: amikor a végtagjainkra koncentrálunk, hosszú, lendületes mozdulatokkal haladjunk lefelé. Fontos, hogy az ízületeket is stimuláljuk. Amikor tehát a könyökünkhöz és a térdünkhöz érünk, szánjunk időt arra, hogy gyengéd kis körökkel átmasszírozzuk ezeket a területeket is.

 6. Lábak: a lábfejek gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket masszázs segítségével stimulálhatunk. Az Abhyangát tehát úgy fejezzük be, hogy mindkét talpunk felső és alsó részét alaposan és gyengéden masszírozzuk át.

 • Relaxáció: a masszázs végén egyszerűen üljünk vagy feküdjünk kényelmesen 10-20 percig. Ez az idő lehetővé teszi, hogy az olaj felszívódjon a bőr mélyebb rétegeibe, és hogy a feszültség, amit kimasszíroztunk a testünkből, teljesen feloldódjon.

 • Zuhanyzás: miután befejeztük a relaxációt, vegyünk egy meleg, nyugtató zuhanyt. Ügyeljünk arra, hogy ne súroljuk erőteljesen a testünket és ne használjunk túl sok szappant., hisz nem az a cél, hogy teljesen eltávolítsuk az olajat a bőrünkről, csak a felesleget. Ezt tartsuk szem előtt akkor is, amikor törölközünk! Ne dörzsöljük erőteljesen a törölközővel a testünket, hanem csak finoman itassuk fel a nedvességet!

Szánjunk időt önmagunkra! Jó gyakorlást!
51 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page