top of page
Keresés

9 TIPP a környezetbarát ünnepi parti szervezéséhez

Szerző: Sejal Shah


Végre itt vannak az ünnepek. A legtöbb embernek az "ünnep" szó hallatán a vacsorák, partik, ajándékok, sütemények, szabadnapok és ünnepi utazások jutnak eszébe. De vajon mindezeket környezetbarát módon is megszervezhetjük és élvezhetjük? Ha idén karácsonykor ünnepi partit szervezel, ezekkel a környezetbarát ötletekkel nemcsak a vendégeidet nyűgözheted le, de a környezetre is vigyázhatsz, hogy mindannyian élvezhessük még sok-sok évig az ünnepi időszakot.1. Szakíts a klasszikus szokásokkal

Ünnepelni nem csak csillogással és glamourral lehet. Az önkéntesség ebben az időszakban ugyanolyan örömteli és izgalmas lehet, mint akár a legcsodálatosabb partik. Nézzünk körbe, hogy milyen lehetőségek vannak, ahol önkénteskedni tudunk például ingyenkonyhákon vagy idősek otthonában, de akár olyan programot is kereshetünk, aminek középpontjában a környezetvédelem áll.


Zajos partik helyett ünnepelj például úgy, hogy a baráti társaságoddal elmész egy csendes elvonulásra.

2. Küldj e-meghívót papír alapú helyett

Évekkel ezelőtt, amikor az internetes technológia még új volt, nagyon távolinak tűnt, hogy a világ teljesen “papírmentessé” váljon. Mára azonban szinte teljesen megszokott, hogy például papírkártya helyett az elektronikus postafiókokba küldjük e meghívónkat. A papír alapú karácsonyi üdvözlőlapok vagy meghívók jellemzően a kukában landolnak, így abszolút pénzkidobás és környezetkárosítás. Inkább kapjunk vagy küldjünk meghívót sms-ben, e-mailben vagy a közösségi médiában, mint fizikai kártya formájában. Hagyd ki a papírt, spórolj a bélyegen, és küldj csak digitális meghívót! Ezzel mindenkinek és a környezetnek is hatalmas szívességet teszel.


Számos weboldal létezik, amelyek átgondolt és elegáns kártyákat készítenek, majdnem olyan szépeket vagy még szebbeket, mint a papírváltozat, teljesen ingyen, a bankszámládat és a környezetet kevésbé terhelő módon.

3. Kérj "jótékonysági" ajándékot!

Általános udvariasság, hogy ajándékot viszünk a parti házigazdájának, de ha a raktárad már így is tele van az előző évek ajándékaival, arra biztathatod a vendégeidet, hogy helyette hozzanak valamilyen "jótékonysági" ajándékot. Kérd meg például a vendégeidet, hogy hozzanak csomagolatlan gyermekajándékot a helyi hátrányos helyzetű gyermekekkel vagy családokkal foglalkozó szervezeteknek, vagy kérd meg őket, hogy adományozzanak készpénzt vagy tartós élelmiszert a helyi élelmiszerbanknak.


4. Legyen a dekorációd öko-sikkes

Válassz valódi és cserepes fát a műfa helyett! Készíts saját magad kreatív és természetes ünnepi díszeket. A kintről hozott zöld növények használatával gyönyörű otthoni dekorációt és asztaldíszeket hozhatsz létre, környezeti hatások nélkül. A felfűzött pattogatott kukorica és a tőzegáfonya ismét klasszikus karácsonyi díszekké váltak az elmúlt években, igazán különlegessé tehetik a karácsonyfádat! Az ünnepi világítást cseréld ki LED-es izzókra - ezek 90 százalékkal hatékonyabbak, mint a hagyományosak és sokkal tovább tartanak.


5. Válassz bio és helyben termesztett élelmiszereket

Ügyelj arra, hogy amikor csak lehet, válassz organikus lehetőségeket, amikor kedvenc receptjeidet készíted. Fontold meg azt is, hogy az Ájurvéda szezonális étkezési útmutatója szerinti olyan ételeket kínálj, amelyek abból készültek, amiknek éppen szezonja van, és/vagy amit helyben, egy közeli piacról szerezthetsz be. Kerüld a feldolgozott vagy csomagolt élelmiszereket. Ha például borkedvelő a társaság, válassz biobort az ünnepségre.


6. Főzz növényi alapú vagy vegán ételt

Nemrég 107 tudós bemutatott egy dokumentumot az ENSZ-nek, amelyben azt igazolták, hogy a növényi alapú élelmiszertermelés ösztönzése hogyan segíthet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Hívd a barátaidat és a családodat is a fedélzetre, hogy csökkentsd a karbonlábnyomodat, és főzz vegetáriánus vagy vegán finomságokat az összejövetelre.


7. Használj újrahasználható edényeket és evőeszközöket

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint 9 milliárd tonna előállított műanyagból mindössze 9% kerül újrahasznosításra. A többi műanyag a szeméttelepeken és az óceánokban végzi. Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyagot mos a víz a tengerbe, ami az abban élő állatok fulladás általi halálához vezet. Válts fém, kerámia vagy üveg alternatívákra az egyszer használatos műanyagok helyett. Ha sok embert hívsz meg, kérj meg mindenkit arra, hogy hozza magával például a saját villáját.


8. Mutass példát!

Alternatív megoldásként segíts vendégeidnek hozzájárulni a zöld törekvésekhez azzal, hogy jól láthatóan megjelölt szemetes edényeket biztosítasz a különböző típusú partihulladékoknak, komposztálható ételmaradékoknak, műanyagnak, üvegnek stb., hogy a komposztálás és az újrahasznosítás könnyen megoldható legyen.


9. Legyen egy meditációs tréner a partid sztárvendége

A környezet nemcsak a levegő, a növények, a fák, az óceánok és a hegyek - mi is a környezet részei vagyunk. Az, ahogyan gondolkodunk és érzünk, hatással van a környezetre és a körülöttünk élő emberekre. Azzal, hogy negatív érzelmeket hordozunk magunkban, mint a harag, a bizalmatlanság, a kapzsiság, a féltékenység és így tovább, szennyezzük a környezetet, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is.

Ha az elme negatívitással szennyezett, hogyan lehet tiszta a környezet? A boldog, stresszmentes elmeállapot elengedhetetlen a szennyezéstől mentes környezethez.

Mielőtt a tényleges vacsora elkezdődik, iktass be egy 20 perces meditációt, és kérj meg egy meditációs trénert, hogy mindenkit vezessen be egy békés hálaimádatba, amely segítheti a vendégeidet abban, hogy kiengedjék magukból a fáradtságot és felfrissülve álljanak készen a partira.


10. Gondolkodj ökoérzékeny búcsúajándékról és csomagolásról

Küldd haza a vendégeidet olyan búcsúajándékkal, amely környezetbarát. Itt ismét felhasználhatod az e-ajándékkártyákat, hogy mindenkit megajándékozz, és teljesen elkerülheted a csomagolást. Vendégeid biztosan hálásak lesznek például egy öngondoskodási ajándékutalványért, például egy ájurvédikus masszázsra vagy egy jóga- és meditációs elvonulásra.


Lassan és egyenletesen lépj a változás útjára!

A zöldre váltás nem könnyű. Ha még nem szoktál hozzá ehhez az életmódhoz, kezdd azzal, hogy kiválasztasz egy-két dolgot, amire idén összpontosítasz, ahelyett, hogy mindent egyszerre próbálnál megtenni. Ne terheld túl magad!

Ha kicsiben kezded, az segíthet abban, hogy hosszabb időn keresztül nagyobb valószínűséggel válaszd a környezetbarát lehetőségeket és így életre szóló szokásokat alakíthatsz ki. Ezek a hosszú távú szokások pedig végső soron segítenek gyönyörű bolygónkon. Az idei ünnepi szezontól kezdve legyél trendteremtő: tedd ünnepi partidat környezettudatossá és társadalmilag felelősségteljessé ezekkel a környezetbarát, mégis szórakoztató ünnepi parti tippekkel!


15 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page